Auto's:

KIA Rio: Curtain airbag - Aanvullend veiligheidssysteem - Veiligheidsysteem van uw auto - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Curtain airbag

Aanvullend veiligheidssysteem

De gordijnairbags bevinden zich langs de rand van het dak boven de middenstijl.

Ze zijn ontworpen om bij bepaalde aanrijdingen van opzij de hoofden van de voorste inzittenden en de passagiers op de buitenste zitplaatsen achter te beschermen.

De curtain airbags zijn ontworpen om alleen tijdens bepaalde aanrijdingen van opzij geactiveerd te worden, afhankelijk van de ernst van de aanrijding, de hoek, de snelheid en de plaats van impact. De zijairbags zijn niet ontworpen om opgeblazen te worden bij frontale aanrijdingen, aanrijdingen van achteren en in de meeste situaties waarbij de auto over de kop slaat.

AANWIJZING - indien uitgerust met rolsensor

 • Ook worden de curtain airbags aan beide kanten geactiveerd bij bepaalde situaties waarin de auto over de kop slaat.
 • De curtain airbag kan worden geactiveerd wanneer de rolloversensor de situatie interpreteert als over de kop slaan.

 

WAARSCHUWING

 • De zijairbags en curtain airbags bieden een optimale bescherming als de inzittenden zo ver mogelijk rechtop zitten en hun gordel op de juiste manier dragen. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat ze in een geschikt kinderzitje op de achterbank plaatsnemen.
 • Als kinderen plaatsnemen op een van de buitenste zitplaatsen achterin, moeten ze in een geschikt kinderzitje plaatsnemen.

  Plaats het kinderzitje zo ver mogelijk weg van het portier en zet het goed vast.

 • Laat passagiers niet met het hoofd of andere delen van het lichaam tegen het portier leunen, steek de armen niet uit het raam en plaats geen voorwerpen tussen de passagier en de portieren als de auto is uitgerust met zijairbags en/of curtain airbags.
 • Probeer nooit de onderdelen van de zijairbags en curtain airbags te openen of te repareren. We adviseren u onderhoud aan het systeem te laten uitvoeren door een officiële Kia-dealer.

Het niet in acht nemen van deze voorzorgsmaatregelen kan ertoe leiden dat de inzittenden bij een aanrijding letsel oplopen.

 

WAARSCHUWING - Geen voorwerpen bevestigen

 • Plaats geen voorwerpen op de airbag. Bevestig ook geen voorwerpen rond het gebied waar de airbag opgeblazen wordt, zoals het portier, de zijruit, vooren achterstijl of dakstijl.
 • Hang geen harde of breekbare voorwerpen op aan de kledinghanger.

Waarom werd de airbag bij een aanrijding niet opgeblazen? (Voorwaarden voor wel of niet activeren van de airbags)

Er zijn veel soorten ongevallen waarbij de airbag geen aanvullende bescherming biedt.

Voorbeelden hiervoor zijn aanrijdingen van achter, tweede en volgende stoten bij een kettingbotsing en aanrijdingen bij lage snelheid.

Airbagsensoren

Aanvullend veiligheidssysteem

 1. Airbagmodule / Koprolsensor (indien van toepassing)
 2. Airbagsensor vóór
 3. Zijairbagsensor (indien van toepassing)
 4. Zijairbagsensor (indien van toepassing)

WAARSCHUWING

 • Let op dat u niet tegen plaatsen aanstoot waar de airbags of airbagsensoren zijn ingebouwd.

  Anders kan de airbag onverwacht geactiveerd worden waardoor ernstig persoonlijk letsel op kan treden.

 • Als de inbouwpositie van de airbagsensoren wordt gewijzigd, kan dit ertoe leiden dat de airbags worden geactiveerd in situaties waarin dit niet nodig is, of dat de airbags niet worden geactiveerd in situaties waar het wel nodig is.

  Voer daarom geen reparaties uit aan of in de buurt van de airbagsensoren. We adviseren u onderhoud aan het systeem te laten uitvoeren door een officiële Kia-dealer.

 • Er kunnen problemen ontstaan als de hoek waaronder de sensoren zijn ingebouwd wordt gewijzigd als gevolg van vervorming van de voorbumper, de carrosserie of B-stijl, waar de airbagsensoren zijn ingebouwd.

  We adviseren u onderhoud aan het systeem te laten uitvoeren door een officiële Kia-dealer.

 • Uw auto is ontworpen om de botsenergie zoveel mogelijk te absorberen en in bepaalde gevallen de airbag(s) te activeren.

  Het monteren van niet-originele bumpers of accessoires op de bumper kan een nadelige invloed hebben op de bescherming bij een aanrijding.

Voorwaarden voor activeren airbags

Aanvullend veiligheidssysteem

Airbags vóór

De airbags vóór worden geactiveerd bij frontale aanrijdingen, waarbij rekening wordt gehouden met de botskracht, de rijsnelheid of hoek waaronder de aanrijding plaatsvindt.

Aanvullend veiligheidssysteem

Zijairbags en curtain airbags (indien van toepassing)

De zijairbags en gordijnairbags worden geactiveerd bij een aanrijding van opzij, waarbij rekening wordt gehouden met de kracht van de botsing, de botshoek en de zijdelingse snelheid.

Hoewel de airbags vóór (voor bestuurder en voorpassagier) ontworpen zijn voor frontale aanrijdingen, kunnen ze ook bij andere aanrijdingen waarbij een bepaalde vertraging in de lengterichting optreedt, worden geactiveerd. Ofschoon de zijairbags en gordijnairbags zijn ontworpen voor zijdelingse aanrijdingen, kunnen ze ook bij andere aanrijdingen, waarbij een bepaalde vertraging in de dwarsrichting optreedt, worden geactiveerd.

De airbags kunnen ook worden geactiveerd als de auto zware stoten ondervindt bij het rijden op zeer slechte wegen. Rijd daarom voorzichtig op slechte wegen.

AANWIJZING - indien uitgerust met rolsensor De zijairbags en curtain airbags zijn zo ontworpen dat ze worden geactiveerd wanneer een koprol wordt waargenomen door een koprolsensor.

Voorwaarden voor niet-activeren van de airbags

Aanvullend veiligheidssysteem

Aanvullend veiligheidssysteem

Aanvullend veiligheidssysteem

Aanvullend veiligheidssysteem

Aanvullend veiligheidssysteem

Aanvullend veiligheidssysteem

AANWIJZING - indien uitgerust met rolsensor Als de auto is uitgerust met zijairbags en curtain airbags, kunnen de airbags wel worden geactiveerd als de auto over de kop slaat, wanneer dit door de koprolsensor wordt waargenomen.

 

AANWIJZING - zonder koprolsensor De airbags opzij bieden wel extra bescherming als de auto over de kop gaat en worden in dat geval ook geactiveerd.

Aanvullend veiligheidssysteem

Zie ook:

Toyota Yaris. Startblokkering
De sleutels van de auto zijn uitgerust met ingebouwde transponderchips die voorkomen dat de motor gestart kan worden met een sleutel die niet in een eerder stadium geregistreerd is in de boor ...

Mazda 2. Plaats van de achteruitparkeercamera
Overschakelen naar de achteruitkijkmonitordisplay Zet met het contact op ON de keuzehendel in stand R om de display over te schakelen naar de achteruitkijkmonitordisplay. OPMERKING Wanne ...

Auto's: