Auto's:

Skoda Fabia: Veiligheidsgordels gebruiken - Veiligheidsgordels - Veiligheid - Škoda Fabia - InstructieboekjeSkoda Fabia: Veiligheidsgordels gebruiken

Inleiding voor het onderwerp

Correct omgegespte veiligheidsgordels bieden een goede bescherming bij ongelukken.

Ze verkleinen het risico op lichamelijk letsel aanzienlijk en vergroten de kans een zwaar ongeval te overleven.

De gordels reduceren de bewegingsenergie aanzienlijk. Verder voorkomen ze ongecontroleerde bewegingen die zwaar letsel tot gevolg kunnen hebben.

Bij het vervoeren van kinderen de volgende aanwijzingen in acht nemen  pag.

28, Veilig vervoer van kinderen.

ATTENTIE

 • Vóór elke rit de veiligheidsgordel correct omgespen! Dat geldt ook voor andere passagiers - er bestaat gevaar voor verwondingen!
 • De maximale beschermende werking van de veiligheidsgordels wordt alleen bij een correcte zithouding bereikt  Juiste en veilige zithouding.
 • De leuningen mogen niet te ver naar achteren staan, omdat anders de werking van de veiligheidsgordel teniet kan worden gedaan.

 

ATTENTIE

Aanwijzingen voor het bedienen van de veiligheidsgordels

 • De gordel mag niet zijn vastgeklemd, zijn verdraaid of langs scherpe randen schuren.
 • Let erop dat de veiligheidsgordel bij het sluiten van het portier niet wordt ingeklemd.

 

ATTENTIE

Aanwijzingen voor het juiste gebruik van de veiligheidsgordels

 • De hoogte van de veiligheidsgordel zo instellen, dat de schoudergordel ongeveer over het midden van de schouder - maar in geen geval langs de hals - loopt.
 • Met een veiligheidsgordel mogen nooit twee personen (ook geen kinderen) worden vastgegespt.
 • De slotgesp mag alleen in het bij de betreffende zitting behorende slotdeel worden gestoken. Het verkeerd omdoen van de veiligheidsgordel beinvloedt de beschermende werking hiervan en de kans op letsel neemt toe.
 • Veel lagen kleding en ook losse kleding (bv. een jas over een colbert) belemmeren het correct aanliggen en de werking van de veiligheidsgordels.
 • Aan de gordel geen clips of vergelijkbare voorwerpen bevestigen - de werking van de gordeloprolautomaat kan hierdoor worden beperkt.
 • De veiligheidsgordels voor de zitplaatsen achterin kunnen alleen goed functioneren als de achterbankrugleuning correct is vergrendeld .

 

ATTENTIE

Aanwijzingen voor het onderhoud van de veiligheidsgordels

 • De gordelband moet schoon worden gehouden. Een vervuilde veiligheidsgordel kan de werking van de veiligheidsgordel negatief beïnvloeden
 • De veiligheidsgordels mogen niet worden uitgebouwd en op geen enkele manier worden gewijzigd. Nooit proberen om de veiligheidsgordels zelf te repareren.
 • De staat van de veiligheidsgordels regelmatig controleren. Indien een beschadiging aan een van de onderdelen van het veiligheidsgordelsysteem (bv. de gordelband, de gordelverbindingen, de oprolautomaat, het gordelslot) wordt vastgesteld, moet de betreffende veiligheidsgordel direct door een specialist worden vervangen.
 • Veiligheidsgordels die tijdens een ongeval zijn belast door een specialist laten vervangen. Ook de verankeringen van de veiligheidsgordels controleren.

Goed verloop van gordelband

Gordelbandverloop van de schouder- en heupgordel / gordelbandverloop
 afb. 16 Gordelbandverloop van de schouder- en heupgordel / gordelbandverloop bij zwangere vrouwen

Gordelhoogteverstelling voor de voorstoelen
 afb. 17 Gordelhoogteverstelling voor de voorstoelen

Voor de optimale beschermende werking van de veiligheidsgordels is het gordelverloop van groot belang.

Het schoudergordelgedeelte moet ongeveer over het midden van de schouder (in geen geval langs de nek) lopen en goed tegen het bovenlichaam aanliggen afb. 16 - A .

Het heupgordelgedeelte moet vóór het bekken worden gelegd, mag niet over de buik lopen en moet altijd strak tegen het lichaam aanliggen afb. 16 - A .

Bij zwangere vrouwen moet het heupgordelgedeelte zo laag mogelijk tegen het bekken aanliggen, zodat er geen druk op de onderbuik wordt uitgeoefend afb. 16 - B .

Gordelhoogteverstelling voor de voorstoelen

ATTENTIE

 • Altijd op het juiste verloop van de veiligheidsgordel letten. Een verkeerd gedragen veiligheidsgordel kan zelfs bij een lichte aanrijding tot letsel leiden.
 • Een te los gedragen veiligheidsgordel kan tot letsel leiden, omdat het lichaam bij een ongeval door de bewegingsenergie verder naar voren komt en dan abrupt door de veiligheidsgordel wordt afgeremd.
 • De gordel nooit over vaste of breekbare voorwerpen leiden (bv. pennen, brillen, balpennen, sleutels). Deze voorwerpen kunnen tot verwondingen leiden.

Veiligheidsgordels omgespen en losmaken

Veiligheidsgordel omgespen / losmaken
 afb. 18 Veiligheidsgordel omgespen / losmaken

Vóór het omgespen

Omgespen

Losmaken

ATTENTIE De invoertrechter van de slotgesp mag niet verstopt zijn, omdat anders de slotgesp niet kan vergrendelen.
Zie ook:

Renault Clio. Bedieningsorganen rechts stuur
De aanwezigheid van de hierna beschreven uitrusting IS AFHANKELIJK VAN DE UITVOERING VAN DE AUTO EN VAN HET LAND. Zijrooster. Plaats passagiersAirbag. Bediening van de verwarming of de a ...

Mazda 2. Slepen
Trekken van caravans en aanhangers (Europa/Turkije/Zuid-Afrika) Uw Mazda is in eerste instantie ontworpen en gebouwd voor het vervoer van passagiers en lading. Als u een aanhanger gaat trekken ...

Auto's: