Auto's:

Skoda Fabia: Ruitenwissers en -sproeiers - Licht en zicht - Bediening - Škoda Fabia - InstructieboekjeSkoda Fabia: Ruitenwissers en -sproeiers

Inleiding voor het onderwerp

De ruitenwissers werken alleen bij ingeschakeld contact en gesloten motorkap.

ATTENTIE Bij lage temperaturen de ruitensproeierinstallatie niet gebruiken zonder eerst de voorruit te verwarmen. De ruitensproeiervloeistof zou kunnen vastvriezen op de voorruit en het zicht naar voren beperken.

 

VOORZICHTIG

  • Als de ruitenwissers zich in de ruststand bevinden, kunnen ze niet van de voorruit worden weggeklapt. Vóór het wegklappen van de ruitenwissers van de ruit de wissers in de servicestand zetten .
  • Bij lage temperaturen en in de winter vóór het inschakelen van het contact controleren of de ruitenwisserbladen niet zijn vastgevroren. Als de ruitenwissers bij bevroren ruitenwisserbladen worden ingeschakeld, kunnen zowel de ruitenwisserbladen als de ruitenwissermotor worden beschadigd.
  • Vastgevroren ruitenwisserbladen voorzichtig losmaken van de ruit en vrijmaken van sneeuw en ijs.
  • Voorzichtig met de ruitenwissers omgaan - gevaar voor beschadiging van de voorruit door de ruitenwisserarmen.
  • Bij weggeklapte voorste ruitenwisserarmen het contact niet inschakelen - gevaar voor beschadiging van de motorkap door de wisserarmen.

 

Let op Afhankelijk van de uitrusting van de wagen kunnen de ruitensproeiers van de voorruit na het starten van de motor automatisch worden verwarmd.

Ruitenwissers en -sproeiers vóór

Bediening van de ruitenwisseren
 afb. 64 Bediening van de ruitenwisseren sproeierinstallatie vóór

Snel ruiten wissen

Langzaam ruiten wissen

Afhankelijk van de uitrusting:

Wissen en sproeien uitgeschakeld

Tipwissen van de ruit (tegen de veerdruk in)

A Instelling van het ruitenwisinterval voor de stand - door de instelling van de schakelaar in pijlrichting wissen de ruitenwissers vaker

Sproeien en wissen van de ruit (tegen de veerdruk in) - na het loslaten van de bedieningshendel voeren de ruitenwissers nog 1 tot 3 wisbewegingen uit

Het automatische wissen bij regen kan in het infotainment in het menu → Spiegels en wissers geactiveerd/gedeactiveerd worden.

ATTENTIE Het automatisch wissen bij regen dient alleen ter ondersteuning. De bestuurder wordt daarmee niet van de plicht ontslagen de ruitenwisserfunctie afhankelijk van het zicht handmatig in te stellen.

 

Let op Als het wissen zonder onderbreking gebeurt, varieert de wissnelheid afhankelijk van de rijsnelheid.

Achterruitwisser en -sproeier / achteruitrijcamerareinigingsinstallatie

Bediening van ruitenwisser- en
 afb. 65 Bediening van ruitenwisser- en sproeierinstallatie

 Besproeien en wissen van de ruit (tegen de veerdruk in) - na het loslaten van de bedieningshendel voert de wisser nog 2 tot 3 wisserslagen uit Besproeien van de achteruitrijcamera (tegen de veerdruk in)

Ruit wissen

Wissen en sproeien uitgeschakeld\

Na het inschakelen van de achteruitversnelling wordt bij ingeschakelde ruitenwissers vóór de achterruit automatisch eenmaal gewist. De functie kan in het infotainment in het menu → Spiegels en wissers worden geactiveerd/gedeactiveerd.

Koplampsproeiers

Onder de volgende omstandigheden worden de koplampen gereinigd.

Bij elke eerste en na elke tiende keer dat de ruitensproeierinstallatie voor de voorruit wordt gebruikt, worden ook de koplampen gewassen. De instelling van het sproei-interval kan door een specialist worden aangepast (maximaal na elke twintigste keer sproeien van de voorruit).

Om de juiste werking van het systeem ook in de winter te waarborgen, moet dit regelmatig van sneeuw en ijs (bv. met een ontdooiingsspray) worden ontdaan.

Zie ook:

Toyota Yaris. Uitneembare asbak
De asbak kan in een bekerhouder worden geplaatst. WAARSCHUWING■Indien niet in gebruik Houd de asbak gesloten. Bij plotseling remmen of uitwijken kan een ongeval ontstaan doordat ...

Fiat Punto. Stuurwiel
VERSTELLEN Het stuurwiel kan zowel in hoogte als axiaal versteld worden. Om te verstellen, de hendel ontgrendelen door hem omlaag te duwen (naar stand 1 fig. 13) het stuurwiel in de meest geschi ...

Auto's: