Auto's:

Skoda Fabia: Juiste en veilige zithouding - Passieve veiligheid - Veiligheid - Škoda Fabia - InstructieboekjeSkoda Fabia: Juiste en veilige zithouding

Inleiding voor het onderwerp

Vóór elke rit de juiste zithouding innemen en deze houding ook tijdens de rit niet wijzigen. Ook de passagiers erop wijzen de juiste zithouding in te nemen en deze houding ook tijdens de rit niet te wijzigen.

Voor de bijrijder gelden de volgende aanwijzingen die, indien ze niet worden opgevolgd, tot zwaar of dodelijk letsel kunnen leiden.

Voor alle inzittenden gelden de volgende aanwijzingen die, indien ze niet worden opgevolgd, tot zwaar of dodelijk letsel kunnen leiden.

ATTENTIE

 • Instelbare stoelen en alle hoofdsteunen moeten altijd overeenkomstig de lichaamslengte worden ingesteld en de veiligheidsgordels moeten altijd goed omgegespt zijn, zodat de inzittenden zo optimaal mogelijk worden beschermd.
 • Iedere inzittende in de wagen moet de bij die zitplaats horende veiligheidsgordel juist omgespen en dragen. Kinderen moeten met een geschikt veiligheidssysteem worden vastgezet  Veilig vervoer van kinderen.
 • Tijdens het rijden mag de leuning niet te schuin naar achteren staan, omdat anders de werking van de veiligheidsgordels en de airbags in negatieve zin worden beïnvloed - gevaar voor verwondingen!

 

ATTENTIE Door een verkeerde zithouding stelt de inzittende zich bloot aan levensgevaarlijke verwondingen.

Juiste zithouding van de bestuurder

Juiste zithouding van de bestuurder / juiste stand van handen
 afb. 14 Juiste zithouding van de bestuurder / juiste stand van handen aan het stuurwiel

Met het oog op uw eigen veiligheid en om het gevaar voor verwondingen bij een ongeval te verminderen, moeten de volgende aanwijzingen in acht worden genomen.

ATTENTIE

 • Een afstand tot het stuurwiel van ten minste 25 cm in acht nemen, anders kan het airbagsysteem u niet beschermen - levensgevaar!
 • Het stuurwiel tijdens het rijden met beide handen vasthouden aan de buitenzijde van het stuur op "kwart" over "negen" afb. 14. Nooit het stuurwiel op "12 uur" vasthouden of in een andere stand (bv. in het midden, aan de binnenzijde van het stuurwiel enz.). Anders kunt u bij de activering van de airbag zware verwondingen aan uw armen, handen en hoofd oplopen.
 • Ervoor zorgen dat zich geen voorwerpen in de bestuurdersvoetenruimte bevinden, omdat deze tijdens het rijden tussen de pedalen kunnen komen.

  U zou dan niet in staat zijn om het koppelingspedaal in te trappen, te remmen of gas te geven.

Stand van het stuurwiel instellen

Stuurwielstand instellen
 afb. 15 Stuurwielstand instellen

De stand van het stuurwiel kan in hoogte en in lengterichting worden versteld.

ATTENTIE

 • Het stuurwiel nooit tijdens het rijden verstellen, maar alleen als de wagen stilstaat!
 • De borghendel na de instelling altijd vergrendelen, zodat de stand van het stuurwiel niet onbedoeld verandert - gevaar voor ongevallen!!

Juiste zithouding van de bijrijder

Met het oog op de veiligheid van de passagier en om het gevaar voor verwondingen bij een ongeval te verminderen, moeten de volgende aanwijzingen in acht worden genomen.

ATTENTIE

 • Een afstand tot het dashboard van ten minste 25 cm in acht nemen, anders kan het airbagsysteem u niet beschermen - levensgevaar!
 • De voeten altijd tijdens het rijden in de voetenruimte houden - leg uw voeten nooit op het dashboard, uit het raam of op de zitting! Door een verkeerde zithouding stelt u zich bij remmen of een aanrijding bloot aan een verhoogd risico van lichamelijk letsel. Bij een activering van de airbag kunt u zich door een verkeerde zithouding dodelijk verwonden!

Juiste zithouding van de passagiers op de zitplaatsen achterin

Met het oog op de veiligheid van de passagiers op de zitplaatsen achterin en om het gevaar voor verwondingen bij een ongeval te verminderen, moeten de volgende aanwijzingen in acht worden genomen.

Zie ook:

Skoda Fabia. Automatische afstandsregeling (ACC)
Inleiding voor het onderwerp De automatische afstandsregeling (hierna ACC) houdt de ingestelde snelheid en tegelijkertijd de afstand ten opzichte van voorliggers aan zonder dat het gaspedaal of h ...

Skoda Fabia. Beheer van de online-diensten
Weergave van het dienstenbeheer In het dienstenbeheer is het mogelijk om informatie over de online-diensten en over de geldigheid van de betreffende licentie weer te geven of de diensten in of ...

Auto's: