Auto's:

Skoda Fabia: Beschrijving van het airbagsysteem - Airbagsysteem - Veiligheid - Škoda Fabia - InstructieboekjeSkoda Fabia: Beschrijving van het airbagsysteem

Skoda Fabia / Škoda Fabia - Instructieboekje / Veiligheid / Airbagsysteem / Beschrijving van het airbagsysteem

Inleiding voor het onderwerp

Het airbagsysteem biedt als aanvulling op de veiligheidsgordels een extra inzittendenbescherming bij ernstige aanrijdingen van voren en van opzij.

De maximale beschermende werking van de airbag wordt alleen bereikt in combinatie met een correct omgegespte veiligheidsgordel, de airbag is geen vervanging voor de veiligheidsgordel.

De toestand van het airbagsysteem wordt door het controlelampje in het instrumentenpaneel weergegeven .

Systeembeschrijving

Inbouwplaatsen van de airbags
 afb. 19 Inbouwplaatsen van de airbags

Inbouwplaatsen van de airbags afb. 19

A Voorairbags

B Zij-airbags

C Hoofdairbags

Bij het contact met de volledig opgeblazen airbag wordt de voorwaartse beweging van het lichaam gedempt en het verwondingsrisico voor de volgende lichaamsdelen verminderd.

Het airbagsysteem bestaat (afhankelijk van de wagenuitvoering) uit de volgende onderdelen.

Airbagactivering

Gasgevulde airbags
 afb. 20 Gasgevulde airbags

Het airbagsysteem is alleen bij ingeschakeld contact actief.

Bij het activeren wordt de airbag gevuld met gas en ontvouwt deze zich. Het opblazen van de airbag gebeurt in een fractie van een seconde.

Bij het opblazen van de airbag komt rook vrij. Dat is geen teken dat de wagen in brand staat.

Activeringsvoorwaarden

De voor elke situatie geldende activeringsvoorwaarden van het airbagsysteem kunnen niet exact worden gedefinieerd. Belangrijk hierbij is de hardheid van het voorwerp waar de wagen tegenaan botst, de botshoek, de rijsnelheid, enz.

Doorslaggevend voor de activering van de airbags is de optredende mate van vertraging. Als de optredende en gemeten vertraging van de wagen onder de in het regelapparaat aangegeven referentiewaarden blijft, worden de airbags niet geactiveerd, hoewel de wagen als gevolg van de botsing vrij sterk vervormd kan zijn.

Bij ernstige frontale aanrijdingen worden de volgende airbags geactiveerd.

Bij ernstige aanrijdingen van opzij worden de volgende airbags aan de ongevalszijde geactiveerd.

Bij een airbagactivering gebeurt het volgende.

Wanneer volgt er geen airbagactivering?

Bij lichte frontale aanrijdingen, lichte aanrijdingen van opzij en aanrijdingen van achteren, kantelen van de wagen of een koprol vindt er geen airbagactivering plaats.

Veiligheidsaanwijzingen

Veilige afstand tot het stuurwiel
 afb. 21 Veilige afstand tot het stuurwiel en het dashboard

ATTENTIE

Algemene aanwijzingen

 • De correcte beschermende werking van de veiligheidsgordels en het airbagsysteem kan alleen in de juiste zitpositie worden bereikt .
 • Bij het activeren van de airbag treden grote krachten op, zodat bij een verkeerde stoelinstelling of zitpositie ernstig of zelfs dodelijk letsel kan optreden.

  Dit geldt met name voor kinderen die niet in een geschikt kinderzitje worden vervoerd .

 • Als zich een storing voordoet, het airbagsysteem direct door een specialist laten controleren. Anders bestaat het gevaar dat de airbags bij een ongeval niet worden geactiveerd.
 • Als de airbag is geactiveerd, moet het airbagsysteem worden vervangen.
 • Het oppervlak van het stuurwiel en het dashboard bij de voorairbags moeten indien mogelijk alleen met een droge of met water bevochtigde doek worden gereinigd.

 

ATTENTIE

Aanwijzingen voor voorairbags

 • Het is belangrijk dat de bestuurder en bijrijder een afstand van minstens 25 cm tot het stuurwiel resp. het dashboard aanhouden afb. 21 - A . Als deze afstand niet wordt aangehouden, kan het airbagsysteem u niet beschermen - levensgevaar! De voorstoelen en de hoofdsteunen moeten altijd in overeenstemming met de lichaamsgrootte zijn ingesteld.
 • Bij gebruik van een naar achteren gericht kinderzitje op de bijrijdersstoel, moet de bijrijdersvoorairbag beslist buiten werking worden gesteld  pag.

  26, Airbags buiten werking stellen. Als dat niet gebeurt, kan het kind door de geactiveerde bijrijdersvoorairbag zwaar gewond raken of zelfs worden gedood.

 • In het gebied waarin de voorairbags naar buiten komen, mogen zich vóór de inzittenden op de voorstoelen geen andere personen, dieren of voorwerpen bevinden.
 • Het stuurwiel en het oppervlak van het dashboard aan bijrijderszijde niet beplakken, bekleden of op andere wijze bewerken. In de buurt van de inbouwplaatsen van de airbags en het gebied waarin de airbags naar buiten komen mogen geen voorwerpen worden gemonteerd, zoals bekerhouders, telefoonhouders enz.
 • Nooit voorwerpen op het oppervlak van het dashboard aan bijrijderszijde plaatsen.

 

ATTENTIE

Aanwijzingen voor zij- en hoofdairbags

 • In het werkingsgebied van de zij- en hoofdairbags mogen zich geen voorwerpen (bv. op de naar de ruiten gezwenkte zonnekleppen) bevinden, aan de portieren mogen geen accessoires (bv. bekerhouders e.d.) worden aangebracht - gevaar voor verwondingen!
 • Aan de kledinghaken in de wagen slechts lichte kleding hangen en in de zakken van de kledingstukken geen zware of scherpe voorwerpen laten zitten.

  Voor het ophangen van kleding geen kledingbeugel gebruiken.

 • Het airbagsysteem werkt met druksensoren die in de voorportieren zijn aangebracht. Daarom mogen zowel aan de portieren als aan de portierbekledingen geen aanpassingen (bv. inbouwen van extra luidsprekers) worden uitgevoerd. Meer informatie .
 • Er mogen geen grote krachten, zoals stoten, trappen enz., op de rugleuningen worden uitgeoefend - gevaar voor beschadiging van de zij-airbag.

  De zij-airbags zouden in dit geval niet worden geactiveerd!

 • U mag geen stoelhoezen op de bestuurders- of bijrijdersstoel aanbrengen die niet uitdrukkelijk door ŠKODA AUTO zijn goedgekeurd. Omdat de airbag aan de zijkant uit de stoel wordt ontvouwen, zou bij gebruik van nietvrijgegeven stoelhoezen de beschermende werking van de zij-airbags aanzienlijk worden beperkt.
 • Beschadigingen van de originele stoelbekleding of van de stiksels bij de inbouwplaats van de zij-airbags direct door een specialist laten repareren.

 

ATTENTIE

Aanwijzingen voor het behandelen van het airbagsysteem

 • Alle werkzaamheden aan het airbagsysteem evenals het in- en uitbouwen van onderdelen van het systeem vanwege andere reparatiewerkzaamheden (bv. de stoel uitbouwen) mogen alleen door een specialist worden uitgevoerd.

  Meer informatie .

 • Aan de delen van het airbagsysteem, aan de voorbumper of aan de carrosserie mag geen enkele verandering worden aangebracht.
 • Niet aan de afzonderlijke delen van het airbagsysteem manipuleren, omdat dit tot activeren van een airbag kan leiden.
Zie ook:

Opel Corsa. Binnenverlichting
Regelbare instrumentenverlichting Wanneer de rijverlichting aanstaat, kunt u de lichtsterkte van de volgende lampen regelen: instrumentenverlichting plafondverlichting Info-Display ...

Toyota Yaris. Brandstof (dieselmotor)
U kunt het brandstoffilter zelf aftappen. Maar omdat dit lastig is, adviseren wij u het brandstoffilter te laten aftappen door een erkende Toyota-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar b ...

Auto's: