Auto's:

Mazda 2: Verzorging van de carrosserie - Verzorging van het uiterlijk - Onderhoud en verzorging - Mazda 2 - InstructieboekjeMazda 2: Verzorging van de carrosserie

Bij het aanbrengen van de lak op uw Mazda is voor wat betreft de samenstelling en de spuitmethoden gebruik gemaakt van de laatste technische ontwikkelingen.

De beschermende eigenschappen van de lak kunnen echter aangetast worden door schadelijke stoffen in het milieu indien de laklaag niet op de juiste wijze wordt onderhouden.

Hier volgen enkele voorbeelden van mogelijke beschadiging en tips hoe u dit kunt helpen voorkomen.

Beschadiging als gevolg van zure regen of industriële neerslag

Oorzaken Industriële verontreiniging en autouitlaatgassen die zich in de lucht bevinden mengen zich met regen of dauw waardoor de vorming van zuren ontstaat. Deze zuren kunnen zich afzetten op de laklaag van de auto. Wanneer het water verdampt, wordt het zuur geconcentreerd en kan dit de laklaag aantasten.

Naarmate het zuur langer op het oppervlak achterblijft, wordt de kans op beschadiging groter.

Remedie Het is noodzakelijk uw auto overeenkomstig de instructies in dit hoofdstuk te wassen en in de was te zetten om de laklaag in goede conditie te houden. Deze stappen dienen onmiddellijk genomen te worden zodra u het vermoeden heeft dat zure regen op de laklaag van uw auto is terecht gekomen.

Beschadiging als gevolg van vogeluitwerpselen, insecten of boomhars

Oorzaken Vogeluitwerpselen bevatten zuren. Indien deze niet worden verwijderd, kunnen deze de glans en de kleur-coating van de laklaag van de auto aantasten.

Wanneer insecten op de laklaag achterblijven en tot ontbinding komen, vormen er zich corrosie-bevorderende substanties. Indien deze niet worden verwijderd, kunnen deze de glans en de kleur-coating van de laklaag van de auto aantasten.

Boomhars verhardt en zal permanent op de laklaag achterblijven. Indien u de hars afkrabt nadat deze hard is geworden, bestaat de kans dat er tegelijkertijd eveneens delen van de laklaag verwijderd worden.

Remedie Het is noodzakelijk uw Mazda overeenkomstig de instructies in dit hoofdstuk te wassen en in de was te zetten om de laklaag in goede conditie te houden.

Dit dient zo spoedig mogelijk gedaan te worden.

Vogeluitwerpselen kunnen verwijderd worden met behulp van een zachte spons en water. Indien u onderweg bent en dit niet beschikbaar is, kan het probleem ook met een natte papieren zakdoek verholpen worden. Het betreffende gedeelte dient daarna overeenkomstig de instructies in dit hoofdstuk in de was gezet te worden.

Insecten en boomhars kunnen het beste verwijderd worden met een zachte spons en water of met een chemisch reinigingsmiddel.

Een andere methode is om het betreffende gedeelte gedurende één tot twee uur af te dekken met een vochtige krant. Na het verwijderen van de krant, de losgeweekte deeltjes afspoelen met water.

Watervlekken

Oorzaken Regen, mist, dauw en zelfs leidingwater kunnen schadelijke stoffen bevatten zoals zout en kalk. Indien er vocht dat deze mineralen bevat op de auto achterblijft en verdampt, zullen deze mineralen geconcentreerd worden en verharden en tenslotte witte ringen vormen. Deze ringen kunnen de laklaag van uw auto aantasten.

Remedie Het is noodzakelijk uw auto overeenkomstig de instructies in dit hoofdstuk te wassen en in de was te zetten om de laklaag in goede conditie te houden. Deze stappen dienen onmiddellijk genomen te worden zodra u watervlekken op de laklaag van uw auto aantreft.

Afschilfering van de lak

Oorzaken Afschilfering van de lak doet zich voor wanneer de laklaag van uw auto geraakt wordt door steentjes die door de banden van een ander voertuig in de lucht geslingerd worden.

Voorkomen van afschilfering van de lak Houd een veilige afstand aan tussen u en het voor u rijdende voertuig. Hierdoor wordt de kans dat de laklaag van uw auto door rondvliegende steentjes beschadigd wordt beperkt.

OPMERKING
  • Het bereik waarin zich beschadiging van de lak als gevolg van steenslag voordoet varieert naargelang de rijsnelheid. Bij een snelheid van bijvoorbeeld 90 km/h, bedraagt de afstand waarbinnen zich beschadiging van de lak als gevolg van steenslag voordoet 50 meter.
  • Bij lage temperaturen wordt de laklaag van een auto harder. Hierdoor neemt de kans op beschadiging van de lak als gevolg van steenslag toe.
  • Lak die afgeschilferd is kan leiden tot roestvorming op uw Mazda.

    Alvorens dit gebeurt, de schade repareren met behulp van Mazda bijwerklak overeenkomstig de instructies in dit hoofdstuk. Wanneer het betreffende gedeelte niet wordt gerepareerd kan dit ernstige roestvorming en dure reparaties tot gevolg hebben.

Volg bij gebruik van een chemisch reinigingsmiddel of poetsmiddel alle aanwijzingen op het etiket en de container. Lees alle waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen.

Zie ook:

Mazda 2. Type B (Zonder voormistlicht)
Voor het inschakelen van het achtermistlicht dienen de koplampen ingeschakeld te zijn. Voor het inschakelen van het achtermistlicht, de mistlichtschakelaar naar de stand draaien (de mistlichts ...

KIA Rio. Rijden in de winter
De slechtere weersomstandigheden in de winter leiden tot meer slijtage en andere problemen. Volg onderstaande aanwijzingen om de problemen tijdens het rijden in de winter tot een minimum t ...

Auto's: