Auto's:

Mazda 2: Hellingstopfunctie (Automatische transmissie) - i-stop - Motor start/stop - Tijdens het rijden - Mazda 2 - InstructieboekjeMazda 2: Hellingstopfunctie (Automatische transmissie)

Mazda 2 / Mazda 2 - Instructieboekje / Tijdens het rijden / Motor start/stop / i-stop / Hellingstopfunctie (Automatische transmissie)

Voertuigen met de i-stop functie zijn uitgerust met een hellingstopfunctie. Deze functie voorkomt dat de auto wegrolt, zoals bijvoorbeeld wanneer het rempedaal op een helling onder de volgende omstandigheden wordt losgelaten:

Hellingstopfunctie (Automatische transmissie)

WAARSCHUWING

Vertrouw niet blindelings op de hellingstopfunctie.

  • De hellingstopfunctie is een aanvullende functie die gedurende maximaal vier seconden functioneert wanneer nadat het rempedaal is losgelaten vanuit een toestand van stopgezette motor wordt geaccelereerd. Overmatig vertrouwen op het systeem kan echter ongevallen veroorzaken als de snelheid van de auto ineens toeneemt. Controleer alvorens met de auto te gaan rijden altijd de veiligheid rondom de auto en bedien de keuzehendel, het rempedaal en het gaspedaal op de juiste wijze. Het is echter mogelijk dat de auto plotseling in beweging komt, afhankelijk van de hellingsgraad van de weg, de belasting van de auto of als er een aanhanger getrokken wordt.
  • De auto zou echter nadat de hellingstopfunctie is vrijgezet onder de volgende omstandigheden plotseling in beweging kunnen komen:
  • De keuzehendel staat in de stand N.
  • Als de keuzehendel naar de N stand wordt verplaatst en het rempedaal wordt losgelaten terwijl de i-stop functie in werking is, wordt de remkracht geleidelijk vrijgegeven. Laat om met de auto weg te rijden nadat de motor opnieuw gestart is het rempedaal los en zet de keuzehendel in een andere stand dan de N stand.

 

OPMERKING
  • Wanneer de auto op een steile helling tot stilstand wordt gebracht, functioneert de hellingstopfunctie niet omdat de motor niet gestopt is.
  • Het is mogelijk dat als gevolg van de werking van de hellingstopfunctie de reactie van het rempedaal anders is, dat de remmen geluid maken of dat het rempedaal trilt. Dit duidt echter niet op een defect.
Zie ook:

Renault Clio. Inrijden
Benzinemotor Rijd de eerste 1 000 km niet sneller dan 130 km/uur in de hoogste versnelling en laat de motor met niet meer dan 3 000 tot 3 500 tr/min draaien. Pas na ongeveer 3 000 km zult u ove ...

Mazda 2. Sleephaak - Voor
1. Verwijder het sleepoog en de wielmoersleutel uit de bagageruimte. 2. Omwikkel de krikslinger of soortgelijk gereedschap met een zachte doek om beschadiging van de laklaag van de bumper te vo ...

Auto's: