Auto's:

KIA Rio: Koelvloeistof - Onderhoud - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Koelvloeistof

Het hogedrukkoelsysteem is voorzien van een reservoir dat gevuld is met een koelvloeistof die ook voldoende bescherming biedt tegen bevriezing. Het reservoir is in de fabriek gevuld.

Controleer de vorstbescherming en het koelvloeistofpeil ten minste eenmaal per jaar, aan het begin van het winterseizoen en voordat u naar een kouder klimaat reist.

OPMERKING

 • Als de motor oververhit raakt als gevolg van een te laag koelvloeistofniveau, kan het te snel bijvullen van de koelvloeistof barsten in de motor veroorzaken.

  Vul koelvloeistof langzaam en in kleine hoeveelheden bij om schade te voorkomen.

 • Ga niet rijden zonder koelvloeistof. Anders kan de waterpomp beschadigd raken, de motor kan vastlopen, enz.

Koelvloeistofpeil controleren

WAARSCHUWING Radiateurdop verwijderen

 • Verwijder de radiateurdop nooit terwijl de motor draait of nog een hoge temperatuur heeft. Hierdoor zou het koelsysteem en de motor beschadigd kunnen raken. Ook kan hete koelvloeistof of stoom ernstig letsel veroorzaken.
 • Zet de motor uit en wacht tot deze is afgekoeld. Verwijder de radiateurdop uiterst voorzichtig.

  Wikkel een dikke doek rond de radiateurdop en draai deze linksom tot de eerste aanslag. Ga een stukje achteruit wanneer de druk uit het koelsysteem ontsnapt.

  Pas als u zeker weet dat er geen overdruk meer is, drukt u de dop met de doek in en draait u deze verder linksom los.

 • Verwijder de radiateurdop of de aftapplug niet als de motor en de radiateur nog heet zijn, zelfs niet als de motor niet loopt. Er kan nog steeds hete koelvloeistof en stoom ontsnappen, wat ernstig letsel kan veroorzaken.

 

WAARSCHUWING De elektromotor (koelventilator) wordt geregeld door de temperatuur van de koelvloeistof, de koudemiddeldruk en de rijsnelheid.

De elektromotor werkt soms zelfs wanneer de motor niet draait.Wees extra voorzichtig wanneer u in de buurt van de bladen van de koelventilator werkt en zorg dat de bladen u niet kunnen raken. Als de koelvloeistoftemperatuur daalt, wordt de elektromotor automatisch uitgeschakeld. Dit is een normaal verschijnsel.

Koelvloeistof

Koelvloeistof

Controleer de toestand en de aansluitingen van alle slangen van het koelsysteem en van de verwarming.

Vervang beschadigde en slechte slangen.

Het koelvloeistofpeil in het expansievat dient tussen de merktekens MAX en MIN (F en L) te liggen als de motor koud is.

Als het koelvloeistofpeil laag is, moet u voldoende gedistilleerd (gedeïoniseerd) of zacht water toevoegen. Vul bij tot MAX (F), maar vul niet te veel bij.

Als veelvuldig bijvullen noodzakelijk is, adviseren we u het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.

Aanbevolen koelvloeistof

Zie de volgende tabel voor de mengverhouding.

Buiten Temperatuur Mengverhouding (hoeveelheid)
Antivries Water
-15°C (5°F) 35 65
-25°C (-13°F) 40 60
-35°C (-31°F) 50 50
-45°C (-49°F) 60 40

Koelvloeistof

Koelvloeistof

WAARSCHUWING Radiateurdop Verwijder de radiateurdop niet als de motor en radiateur heet zijn. Er kan gloeiend hete koelvloeistof en stoom ontsnappen, waardoor u ernstig letsel kunt oplopen.

Koelvloeistof verversen

We adviseren u de koelvloeistof door een officiële Kia-dealer te laten vervangen.

OPMERKING Leg een dikke doek rond de vulopening om te voorkomen dat als er gemorst wordt, koelvloeistof op de dynamo of andere onderdelen van de motor terechtkomt.

 

WAARSCHUWING - Koelvloeistof

 • Gebruik geen koelvloeistof of antivries in het sproeierreservoir.
 • Koelvloeistof kan het zicht ernstig belemmeren wanneer dit op de voorruit terechtkomt, waardoor u de macht over de auto kunt verliezen. Bovendien kan het de lak beschadigen.
Zie ook:

Fiat Punto. Snelgids
Bedieningselementen op het voorpaneel Spraakvolume-versie; Bluetooth Delphi-versie; Algemene functies Radiofuncties Multimediafuncties (voor bepaalde versies/markten) Med ...

Mazda 2. Gebruik van de AUX modus
Weergave 1. Selecteer het pictogram op het thuisscherm voor het tonen van het Amusementscherm. 2. Selecteer om over te schakelen naar de AUX modus. De volgende pictogrammen worden getoond op ...

Auto's: