Auto's:

KIA Rio: Banden en wielen - Onderhoud - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Banden en wielen

Onderhoud van de banden

Voor uw veiligheid, een maximale levensduur van de banden en een zo laag mogelijk brandstofverbruik, dient u de banden steeds op de aanbevolen spanning te houden en dient u het totaalgewicht en de maximale asbelasting niet te overschrijden.

Aanbevolen bandenspanning koud

De spanning van de banden (inclusief het reservewiel) dient dagelijks bij koude banden gecontroleerd te worden. 'Koude banden' wil zeggen dat er de laatste drie uur niet met de auto is gereden of niet meer dan 1,6 km.

Voor optimale rijeigenschappen, een optimale wegligging en een zo laag mogelijke bandenslijtage dient u de banden op de aanbevolen spanning te houden.

Zie "Banden en velgen" in hoofdstuk 9 voor de aanbevolen bandenspanning.

Banden en wielen

U kunt alle specificaties (afmetingen en spanningen) terugvinden op een label dat op de auto is bevestigd.

WAARSCHUWING - Te lage bandenspanning Een te lage bandenspanning (meer dan 0,7 bar lager) kan leiden tot enorme warmteontwikkeling.

Hierdoor is het mogelijk dat een band lek raakt, dat het profiel vervormt of dat andere bandafwijkingen optreden, waardoor u de controle over de auto kunt verliezen en ernstig letsel oploopt. Het is risico is veel groter bij hoge buitentemperaturen en lange tijd rijden met hoge snelheden.

 

OPMERKING

 • Een te lage bandenspanning resulteert ook in overmatige slijtage, slechte rijeigenschappen en een verhoogd brandstofverbruik. Vervorming van de band is ook mogelijk. Houd de banden op de juiste spanning. Als een band frequent op spanning moet worden gebracht, adviseren we u de band te laten controleren door een officiële Kia-dealer.
 • Een te hoge bandenspanning heeft een negatieve invloed op het rijcomfort en zorgt voor een verhoogde slijtage in het midden van het loopvlak.

  Bovendien bestaat er een grotere kans op beschadiging door oneffenheden in het wegdek.

 

OPMERKING

 • Wanneer banden warm zijn, zal de bandenspanning normaalgesproken 0,3 tot 0,4 bar hoger zijn dan wanneer ze koud zijn. Laat om de banden op de juiste spanning te brengen geen lucht ontsnappen uit warme banden. Hierdoor zal de bandenspanning te laag worden.
 • Vergeet niet de ventieldopjes terug te plaatsen. Zonder het ventieldopje kan er vuil en vocht in het ventiel komen, waardoor lucht kan ontsnappen. Zorg bij verlies van een ventieldopje zo snel mogelijk voor een nieuw exemplaar.

 

WAARSCHUWING - Bandenspanning Een te hoge of een te lage bandenspanning reduceert de levensduur van de banden, beïnvloedt de rijeigenschappen van de auto in negatieve zin en kan tot onverwachte bandproblemen leiden. Hierdoor bestaat de kans dat u de macht over de auto verliest en letsel oploopt.

 

OPMERKING - Bandenspanning Let altijd op het volgende:

 • Controleer de bandenspanning bij koude banden.

  (Nadat er de laatste drie uur niet met de auto is gereden of niet meer dan 1,6 km.)

 • Controleer ook altijd de spanning van het reservewiel.
 • Overschrijd het laadvermogen van de auto niet. Plaats niet te veel bagage op het roof rack als uw auto hiermee is uitgerust.
 • Versleten, oude banden kunnen ongelukken veroorzaken.

  Vervang een band als het profiel erg versleten is of als de band beschadigd is.

Zie ook:

Toyota Yaris. Vergrendelen van de voorportieren van buitenaf zonder gebruik te maken van een sleutel
1. Zet de vergrendelknop aan de binnenzijde in de vergrendelde stand. 2. Sluit het portier met de portiergreep uitgetrokken. Auto's zonder Smart entry-systeem en startknop Het portier kan niet wor ...

KIA Rio. Hoeveelheid koudemiddel en compressorolie controleren
Als er te weinig koudemiddel in het systeem zit, neemt de koelcapaciteit van de airconditioning af. Een teveel aan koudemiddel heeft ook nadelige effecten op de werking van de airconditioning. ...

Auto's: