Auto's:

KIA Rio: Banden vervangen - Banden en wielen - Onderhoud - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Banden vervangen

Banden en wielen

Als de band gelijkmatig afgesleten is verschijnt de slijtage-indicator (A) als een onderbroken lijn door het loopvlak. Dit geeft aan dat er minder dan 1,6 mm profieldikte op de band aanwezig is. Vervang in dat geval de band.

Wacht niet met het vervangen van de band totdat de slijtage-indicator over de gehele profielbreedte zichtbaar is.

 AANWIJZING Zorg er bij het vervangen van de banden voor dat ze dezelfde maat hebben als de originele banden.

Anders worden de rijprestaties mogelijk negatief beïnvloed.

 

OPMERKING Wanneer de banden zijn vervangen, controleer dan de wielmoeren opnieuw nadat u ongeveer 50 km hebt gereden en draai ze vast. Controleer nogmaals nadat u ongeveer 1.000 km hebt gereden. Als tijdens het rijden het stuurwiel trilt of de auto vibreert, zijn de wielen niet goed gebalanceerd.

Balanceer de wielen. We adviseren u contact op te nemen met een officiële Kiadealer als het probleem niet is opgelost.

 

WAARSCHUWING - Vervangen van banden Om de kans op ernstig letsel bij een ongeluk door beschadigde banden of verlies van de controle over de auto te beperken:

  • Vervang banden die (ongelijkmatig) versleten of beschadigd zijn. Versleten banden kunnen een verminderde remwerking, verlies van de controle over de auto en verminderde tractie veroorzaken.
  • Rijd niet in een auto met een te lage of te hoge bandenspanning.

    Dit kan ongelijkmatige slijtage of beschadigde banden veroorzaken.

  • Gebruik bij het vervangen van banden nooit radiaalbanden en diagonaalbanden door elkaar. Vervang alle banden (ook het reservewiel) als u van radiaalbanden naar diagonaalbanden overstapt.
  • Het gebruik van een andere dan de voorgeschreven bandenmaat heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en kan er voor zorgen dat u de controle over de auto verliest, waardoor een ernstig ongeval kan ontstaan.
  • Wielen die niet aan de specificaties van Kia voldoen, passen mogelijk niet goed, wat schade aan de auto, een negatieve invloed op het rijgedrag of verlies van de controle over de auto tot gevolg kan hebben.
  • Het ABS vergelijkt de snelheid van de wielen. De bandenmaat heeft invloed op de snelheid van de wielen. Zorg er bij het vervangen van de banden voor dat ze dezelfde maat hebben als de originele banden. Wanneer banden van een ander formaat worden gebruikt, werken het ABS (antiblokkeersysteem) en het ESC (voertuigstabiliteitsregeling) mogelijk niet goed meer.

Band compact reservewiel vervangen (indien van toepassing)

De levensduur van de band van een compact reservewiel is korter dan die van een conventionele band.

Vervang de band van het compacte reservewiel als de slijtageindicatoren zichtbaar zijn. De nieuwe band voor het compacte reservewiel moet dezelfde maat hebben en van hetzelfde type zijn als de oorspronkelijke band, en dient op de velg van het originele compacte reservewiel te worden geplaatst. De band voor het compacte reservewiel is niet ontworpen voor normale velgen, en de velg van het compacte reservewiel is niet ontworpen voor normale banden.

Velgen vervangen

Als u om de een of andere reden de velgen wilt vervangen, dient u erop te letten dat de nieuwe velgen gelijkwaardig zijn aan de originele velgen voor wat betreft diameter, velgbreedte en offset (wielbolling).

WAARSCHUWING Een velg van de verkeerde maat heeft een negatieve invloed op de levensduur van de velg en van het wiellager, de remweg, de rijeigenschappen, de grondspeling, de ruimte tussen de band en de carrosserie, de ruimte bij het gebruik van sneeuwkettingen, de kalibratie van de snelheidsmeter of kilometerteller, de koplampafstelling en de bumperhoogte.

Grip

De grip van de banden kan verslechteren als de banden versleten zijn of niet op de juiste spanning zijn, of als u op een glad wegdek rijdt. Banden moeten worden vervangen als de slijtageindicatoren zichtbaar zijn. Pas uw snelheid aan als er regen, sneeuw of ijzel op de weg ligt om de kans te verkleinen dat u de controle over de auto verliest.

Onderhoud van banden

Naast een juiste bandenspanning, draagt een juiste wieluitlijning bij tot het beperken van de bandenslijtage.

Laat uw dealer de wieluitlijning controleren als een band ongelijkmatig afgesleten is.

Zorg ervoor dat nieuwe wielen uitgebalanceerd zijn. Dit komt het rijcomfort en de levensduur van de banden ten goede. Balanceer een wiel ook altijd wanneer de band van de velg verwijderd is geweest.

Zie ook:

KIA Rio. Parkeerrem
Controleer de parkeerrem Controleer de slag van de parkeerrem door het aantal klikken te tellen wanneer de hendel volledig wordt aangetrokken. De parkeerrem alleen moet de auto veilig op e ...

Mazda 2. Sleepogen/Transporthaken
OPGELET Het sleepoog dient gebruikt te worden in noodsituaties, (bijvoorbeeld, bij het uit sneeuw of uit een greppel trekken van de auto). Wanneer de sleepogen gebruikt worden, di ...

Auto's: