Auto's:

KIA Rio: Onderdelen aanvullend veiligheidssysteem en 
functies - Aanvullend veiligheidssysteem - Veiligheidsysteem van uw auto - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Onderdelen aanvullend veiligheidssysteem en functies

KIA Rio / KIA Rio - Instructieboekje / Veiligheidsysteem van uw auto / Aanvullend veiligheidssysteem / Onderdelen aanvullend veiligheidssysteem en functies

Aanvullend veiligheidssysteem

De onderdelen van het aanvullend veiligheidssysteem zijn:

 1. Airbag bestuurder*
 2. Airbag voorpassagier*
 3. Zijairbags*
 4. Curtain airbags*
 5. Blokkeerautomaten met gordelspanners*
 6. Waarschuwingslampje AIRBAG
 7. Airbagmodule (SRSCM) / Koprolsensor*
 8. Zijairbagsensoren*
 9. ON/OFF-schakelaar airbag voorpassagier*
 10. Controlelampje airbag voorpassagier AAN/UIT*

*: indien van toepassing

De SRSCM controleert constant alle componenten van het systeem als het contact in stand ON staat om te bepalen of een frontale aanrijding of een aanrijding van opzij zwaar genoeg is om de airbags of de gordelspanners te activeren.

Het waarschuwingslampje AIRBAG "" op het dashboard brandt na het in stand ON zetten van het contact gedurende 6 seconden en "" moet vervolgens uitgaan.

WAARSCHUWING

Als een van de volgende condities zich voordoen, kan dat duiden op een storing in het airbagsysteem.

We adviseren u het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.

 • Het lampje gaat niet kort branden als het contact in stand ON wordt gezet.
 • Het lampje gaat niet na ongeveer 6 seconden uit, maar blijft branden.
 • Het lampje gaat branden tijdens het rijden.
 • Het lampje gaat knipperen wanneer het contact in stand ON staat.

Aanvullend veiligheidssysteem

De airbags vóór bevinden zich in het stuurwiel en boven het dashboardkastje.

Als de SRSCM oordeelt dat de kracht waaraan de voorzijde van de auto wordt blootgesteld een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, activeert hij automatisch de airbags vóór.

Aanvullend veiligheidssysteem

Als de airbags geactiveerd worden, scheuren de afdekkappen op vooraf bepaalde plaatsen open als gevolg van de zich vullende airbags. Als deze openingen groter worden, kunnen de airbags geheel gevuld worden.

Aanvullend veiligheidssysteem

Een geheel gevulde airbag vertraagt in combinatie met een juist gedragen veiligheidsgordel de voorwaartse beweging van de bestuurder of de voorpassagier en beperkt zo de kans op hoofdletsel en letsel aan het bovenlichaam.

Nadat de airbag geheel gevuld is, begint hij direct weer leeg te lopen, waaroor de bestuurder weer zicht op de weg krijgt en hij de auto weer kan besturen of anderszins kan bedienen.

Aanvullend veiligheidssysteem

WAARSCHUWING

 • Plaats geen accessoires, zoals bekerhouders, of stickers, enz. op het paneel boven het dashboardkastje in auto's met een voorpassagiersairbag.

  Dergelijke voorwerpen kunnen gevaarlijke projectielen worden en letsel veroorzaken wanneer de voorpassagiersairbag wordt geactiveerd.

 • Plaats een eventuele luchtverfrisser ook niet in de buurt van het instrumentenpaneel of op het dashboard.

  Dit kan een gevaarlijk projectiel worden en letsel veroorzaken wanneer de airbag voorpassagier geactiveerd wordt.

 

WAARSCHUWING

 • Als de airbag geactiveerd wordt, is er een luide knal hoorbaar en komt er fijn stof vrij in de auto.

  Dit is normaal en niet gevaarlijk - het fijne poeder wordt gebruikt bij het vouwen van de airbags. Het stof dat vrijkomt bij het activeren van de airbag kan huid- of oogirritatie veroorzaken en astmatische klachten bij daarvoor gevoelige personen verergeren. Was de huid die in aanraking gekomen is met het stof dat vrijkomt bij het activeren van de airbag altijd af met handwarm water en een milde zeepoplossing.

 • Het aanvullend veiligheidssysteem werkt allen als het contact in stand ON staat. Als het SRS waarschuwingslampje "" niet brandt, of niet dooft nadat het gedurende ongeveer 6 seconden heeft gebrand nadat het contact in de stand ON is gezet of nadat de motor is gestart, of tijdens het rijden begint te branden, dan functioneert de SRS niet naar behoren. We adviseren u in dit geval het systeem te laten controleren door een officiële Kiadealer.
 • Zet voor het vervangen van een zekering of het losnemen van een accukabel het contact eerst in stand LOCK en verwijder de contactsleutel. Vervang of verwijder een zekering die aan het airbagsysteem gerelateerd is nooit als het contact in stand ON staat. Het niet opvolgen van deze waarschuwing zal ertoe leiden dat het waarschuwingslampje "" zal gaan branden.
Zie ook:

KIA Rio. Koelvloeistof
Het hogedrukkoelsysteem is voorzien van een reservoir dat gevuld is met een koelvloeistof die ook voldoende bescherming biedt tegen bevriezing. Het reservoir is in de fabriek gevuld. Controle ...

Mazda 2. Opladen van de accu
OPMERKING Alvorens onderhoud aan de accu uit te voeren of deze op te laden, dienen alle accessoires te worden uitgeschakeld en de motor te worden afgezet. Neem voor het vernieuwen ...

Auto's: