Auto's:

KIA Rio: Afstellen van de achterbank - Stoelen - Veiligheidsysteem van uw auto - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Afstellen van de achterbank

Hoofdsteun (indien van toepassing)

Stoelen

De zitplaatsen achterin zijn voor extra veiligheid en comfort van de inzittenden voorzien van hoofdsteunen.

De hoofdsteun biedt niet alleen comfort, maar helpt tevens bij de bescherming van hoofd en nek van de inzittenden bij een aanrijding.

WAARSCHUWING

 • Voor een optimale bescherming in geval van een aanrijding moet de hoofdsteun zo afgesteld zijn dat het midden van de hoofdsteun zich op dezelfde hoogte bevindt als het zwaartepunt van het hoofd van de inzittende. Over het algemeen bevindt het zwaartepunt van het hoofd zich op dezelfde hoogte als de bovenzijde van de ogen.

  Zorg dat de hoofdsteun zich zo dicht mogelijk bij uw hoofd bevindt. Gebruik daarom geen kussen waardoor het lichaam verder van de rugleuning af komt.

 • Gebruik de auto niet als de hoofdsteunen zijn verwijderd omdat dan in geval van een aanrijding ernstig letsel kan ontstaan. Een goed afgestelde hoofdsteun biedt een zo optimaal mogelijke bescherming tegen ernstig nekletsel.

Stoelen

Afstellen van de hoogte (indien van toepassing)

Hoger: trek de hoofdsteun omhoog om hem in de hoogste positie (1) te zetten.

Lager: druk de ontgrendelknop (2) in en zet de hoofdsteun in de laagste positie (3).

Stoelen

Verwijderen en installeren (indien van toepassing)

Trek de hoofdsteun zo ver mogelijk omhoog en druk vervolgens de ontgrendelknop (1) in om de hoofdsteun te verwijderen (2). Stop, om de hoofdsteun terug te plaatsen, de pennen van de hoofdsteun (3) in de gaten terwijl u de ontgrendelknop (1) indrukt. Stel de hoofdsteun vervolgens af op de gewenste hoogte.

WAARSCHUWING Zorg dat de hoofdsteun wordt vergrendeld nadat deze is versteld, zodat de inzittenden optimaal beschermd zijn.

Opklappen van de achterbank (indien van toepassing)

De rugleuning achter kan worden opgeklapt om het vervoer van langere voorwerpen mogelijk te maken of de bagageruimte te vergroten.

WAARSCHUWING Het doel van de opklapbare rugleuning is het vervoer van langere voorwerpen mogelijk te maken waarvoor anders geen ruimte is.

Laat nooit iemand op een neergeklapte rugleuning zitten als de auto rijdt omdat dat geen veilige positie is en omdat dan de veiligheidsgordels niet gebruikt kunnen worden. Hierdoor kan bij een aanrijding of een noodstop ernstig letsel ontstaan. Voorwerpen die op de neergeklapte rugleuning vervoerd worden mogen niet boven de bovenzijde van de voorstoelen uitsteken. Als dat wel het geval is kan de lading bij een noodstop naar voren schuiven en letsel of schade veroorzaken.

De rugleuning van de achterbank kan naar voren worden geklapt waardoor extra bagageruimte ontstaat en de bagageruimte van binnenuit toegankelijk is.

WAARSCHUWING Als na het neerklappen van de achterbank de positie van de bestuurdersstoel niet juist kan worden ingesteld, mag de achterbank niet worden neergeklapt. Anders kan de bestuurder bij een noodstop of aanrijding letsel oplopen.

 

OPMERKING

 • Let er bij het neerklappen of opklappen van de achterbank op dat de voorstoelen geheel naar voren geschoven zijn. Gebruik geen overmatige kracht als er onvoldoende ruimte is om de achterbank neer te klappen omdat hierdoor schade kan ontstaan aan de hoofdsteunen of de stoelen.
 • Verwijder de veiligheidsgordel voor gebruik uit de houder. Als u de veiligheidsgordel uitrolt terwijl deze nog in de houder zit, kan de gordel of de houder beschadigd raken.
 • Gebruik de houder alleen wanneer er geen passagiers op de achterbank zitten of wanneer u de achterbank moet neerklappen.

Stoelen

Neerklappen van de rugleuning achter

 1. Wanneer u de zetel neerklapt, stop dan de gesp van de achterste veiligheidsgordel in het opbergvak tussen de rug en het kussen van de achterste zetel en let er goed op dat de veiligheidsgordels niet tussen de bagage en andere lading terechtkomen.

  Steek daarna de veiligheidsgordel in de twee gaten die aan beide kanten zitten.

 2. Zet de rugleuningen van de voorstoelen zoveel mogelijk rechtop en schuif indien nodig de voorstoelen naar voren.
 3. Zet de hoofdsteunen achter in de laagste positie.

Stoelen

4. Trek aan de ontgrendelingshendel om de rugleuning goed naar voren en omlaag te kunnen klappen.

Terugklappen van de achterbank:

 1. Til de rugleuning op en beweeg deze naar achteren om de achterstoel te kunnen gebruiken. Druk de rugleuning stevig naar achteren totdat deze vastklikt. Zorg ervoor dat de rugleuning vergrendeld is.

  Controleer na het rechtop zetten van de rugleuning altijd of de rugleuning goed vergrendeld is door tegen de bovenzijde van de rugleuning te drukken.

  Als de rode lijn onder aan de hendel van de rugleuningverstelling niet meer zichtbaar is, is de rugleuning goed vergrendeld.

 2. Plaats de veiligheidsgordel weer in de juiste positie.
 3. Controleer, wanneer de rugleuning volledig is afgesteld, nogmaals de hendel van de rugleuning.
WAARSCHUWING - Opklappen van de rugleuning Zorg ervoor, indien u de rugleuning weer rechtop zet, dat u deze vasthoudt en rustig omhoog klapt.

Als u de rugleuning niet vasthoudt tijdens het omhoog klappen, kan de rugleuning terugschieten waardoor u letsel kan oplopen.

 

WAARSCHUWING Als na het neerklappen van de achterbank de positie van de bestuurdersstoel niet juist kan worden ingesteld, mag de achterbank niet worden neergeklapt omdat de bestuurder anders bij een noodstop of aanrijding letsel kan oplopen.

 

WAARSCHUWING Bij het terugzetten van de achterbank in zijn oorspronkelijke positie nadat de bank is neergeklapt: Let erop dat het materiaal van de gordel of de gesp niet beschadigd worden. Zorg ervoor dat de gordel of gesp niet klem komen te zitten.

Controleer of de rugleuning goed vergrendeld is door tegen de bovenzijde van de rugleuning te drukken. Anders kan bij een aanrijding of noodstop de rugleuning naar voren klappen, waardoor de bagage in het passagierscompartiment terecht kan komen en de inzittenden ernstig letsel zouden kunnen oplopen.

 

OPMERKING - Voorkom beschadiging van de veiligheidsgordels achter Steek, wanneer u de rugleuning van de achterbank neerklapt, de gordelsluiting tussen de rugleuning en de zitting. Hierdoor wordt voorkomen dat de gordelsluiting beschadigd raakt.

 

OPMERKING - Veiligheidsgordels achter Vergeet niet bij het omhoog klappen van de rugleuning de schoudergordels in de juiste positie te plaatsen.

 

WAARSCHUWING - Bagage Bagage moet altijd worden vastgezet om te voorkomen dat het bij een aanrijding door de auto wordt geslingerd, waardoor de inzittenden letsel kunnen oplopen.

Wees extra voorzichtig met het plaatsen van voorwerpen op de achterstoelen, omdat ze inzittenden voorin kunnen raken bij een frontale aanrijding.

 

WAARSCHUWING - Bagage Zet de motor uit, zet de transmissie in stand P (parkeren) en bedien de parkeerrem alvorens bagage in of uit te laden. Het niet opvolgen van deze stappen kan ertoe leiden dat de auto zich onbedoeld in beweging zet als de selectiehendel per ongeluk in een andere stand gezet wordt.
Zie ook:

Fiat Punto. Rijhulpsystemen
iTPMS (indirect Tyre Pressure Monitoring System) (voor bepaalde versies/markten) Het voertuig kan uitgerust zijn met het iTPMS (indirect Tyre Pressure Monitoring System) dat via de wielsnelheid ...

Mazda 2. Aanbevolen smeermiddelen
*1 Zie de aanbevolen SAE viscositeitnummers *2 Originele Mazda olie is speciaal bestemd/getest voor de respectievelijke motor. Voor optimale prestaties wordt het aanbevolen altijd gebruik te m ...

Auto's: