Auto's:

Fiat Punto: Frontairbags - Aanvullend
veiligheidssysteem (SRS) -
airbags - Veiligheid - Fiat Punto - InstructieboekjeFiat Punto: Frontairbags

De frontairbags voor bestuurder/ passagier en de knie-airbag voor de bestuurder (voor bepaalde versies/ markten) beschermen de inzittenden op de voorstoelen in geval van middelzware/zware frontale botsingen, door de airbag tussen de inzittende en het stuurwiel of het dashboard op te blazen.

Als de airbags niet worden opgeblazen bij andere soorten botsingen (botsingen opzij, achterop, over de kop slaan enz.), wijst dit niet op een storing van het systeem.

De frontairbags voor bestuurder en passagier zijn geen vervanging voor de veiligheidsgordels, maar een aanvulling hierop. Draag dus altijd veiligheidsgordels, zoals trouwens bij de wet voorgeschreven is in alle Europese landen en de meeste landen daarbuiten.

Bij een botsing worden degenen die geen veiligheidsgordel dragen naar voren geworpen en kunnen zo in contact komen met een airbag die nog niet volledig opgeblazen is. Onder deze omstandigheden wordt de inzittende minder door de airbag beschermd.

De frontairbags kunnen niet worden geactiveerd in het geval van een frontale botsing tegen sterk vervormbare voorwerpen waarbij de voorkant van het voertuig niet betrokken is (bijv. flankbotsing tegen de vangrail) of indien het voertuig onder een ander voertuig of veiligheidsbarrières schuift (bijv. onder een vrachtwagen of de vangrails).

Als de airbags onder de hierboven beschreven omstandigheden niet opgeblazen worden, dan bieden ze geen aanvullende bescherming ten opzichte van de veiligheidsgordels, zodat hun activering geen zin heeft. In deze gevallen wijst de uitgebleven activering dus niet op een storing van het systeem.

De frontairbags voor bestuurder en passagier zijn ontworpen en afgesteld om inzittenden voorin met omgelegde veiligheidsgordels te beschermen.

Wanneer de airbags volledig opgeblazen zijn, nemen ze bijna alle ruimte in beslag tussen het stuurwiel en de bestuurder en tussen het dashboard en de passagier. Bij lichte frontale botsingen (waarbij de bescherming van de omgelegde gordel volstaat) worden de airbags niet opgeblazen. De veiligheidsgordels moeten dus altijd gedragen worden. Bij een frontale aanrijding zorgen de veiligheidsgordels ervoor dat de inzittenden in de juiste stand worden gehouden.

Frontairbag bestuurderszijde Deze bestaat uit een onmiddellijk opblaasbaar kussen dat in een speciale ruimte in het midden van het stuurwiel is geplaatst fig. 60.

FRONTAIRBAGS

Frontairbag passagierszijde Deze bestaat uit een onmiddellijk opblaasbaar kussen dat in een speciale ruimte in dashboard fig. 61 is opgeborgen; deze airbag heeft een groter volume dan de bestuurdersairbag.

FRONTAIRBAGS

Frontairbag passagier en kinderzitjes Plaats NOOIT een kinderzitje tegen de rijrichting in op de voorstoel met een actieve passagiersairbag. Als bij een botsing de airbag wordt opgeblazen, kan dit leiden tot dodelijk letsel van het kind. Neem ALTIJD de aanwijzingen vermeld op het label op de zonneklep aan passagierszijde (zie de afbeelding) in acht.

FRONTAIRBAGS

Knie-airbag bestuurderszijde (voor bepaalde versies/markten) Deze airbag is opgenomen in een speciale ruimte onder het stuurwiel fig.63. Deze biedt extra bescherming in het geval van een frontale botsing.

FRONTAIRBAGS

Zie ook:

Skoda Fabia. Kinderzitje
Inleiding voor het onderwerp Om het gevaar voor verwondingen bij een ongeval te verminderen, is het vervoer van kinderen uitsluitend in kinderzitjes toegestaan! Voor de montage en het gebruik va ...

Toyota Yaris. LDA (Lane Departure Alert)
Overzicht van de functie Bij het rijden op een weg met rijstrookmarkeringen herkent dit systeem de rijstroken met behulp van een als sensor werkende camera die de bestuurder waarschuwt als van de r ...

Auto's: