Auto's:

Skoda Fabia: Rem- en stabiliteitssystemen - Hulpsystemen - Rijden - Škoda Fabia - InstructieboekjeSkoda Fabia: Rem- en stabiliteitssystemen

Skoda Fabia / Škoda Fabia - Instructieboekje / Rijden / Hulpsystemen / Rem- en stabiliteitssystemen

Inleiding voor het onderwerp

De rem- en stabiliteitssystemen worden elke keer als het contact wordt ingeschakeld automatisch geactiveerd, voor zover er niets anders staat vermeld.

De storingsindicatie staat in het hoofdstuk  Controlelampjes.

ATTENTIE De algemene aanwijzingen m.b.t. het gebruik van de hulpsystemen dienen in acht te worden genomen  in alinea Inleiding voor het onderwerp.

Stabiliseringscontrole (ESC)

De ESC verbetert de wagenstabiliteit in rijdynamische grenssituaties (bv. als de wagen dreigt te gaan slingeren) door het afremmen van de afzonderlijke wielen, om de rijrichting aan te houden.

Tijdens een ESC-ingreep knippert het controlelampje in het instrumentenpaneel.

Antiblokkeersysteem (ABS)

Het ABS voorkomt dat de wielen blokkeren bij het remmen. Daardoor ondersteunt het systeem de bestuurder bij het behouden van de controle over de wagen.

Een ABS-ingreep is duidelijk merkbaar aan de pulserende bewegingen van het rempedaal, die gepaard gaan met geluid.

Bij een ABS-ingreep niet pompend remmen of de pedaaldruk verminderen.

Motorsleepmomentregeling (MSR)

De MSR voorkomt neiging tot blokkeren van de aangedreven wielen bij het terugschakelen of abrupt gas loslaten (bv. op ijzig of anderszins glad wegdek).

Indien de aangedreven wielen blokkeren, dan wordt het motortoerental automatisch verhoogd. Daardoor wordt de remwerking van de motor verminderd en kunnen de wielen weer vrij draaien.

Tractiecontrole (ASR)

Toets van het ASR-systeem
 afb. 218 Toets van het ASR-systeem

De ASR voorkomt het doordraaien van de wielen van de aangedreven as. De ASR beperkt bij doordraaiende wielen de aandrijfkracht die op de wielen wordt overgebracht. Daardoor wordt bv. het rijden op wegen met weinig grip vergemakkelijkt.

Tijdens een ASR-ingreep knippert het controlelampje in het instrumentenpaneel.

Deactivering

Bij het deactiveren gaat het controlelampje in het instrumentenpaneel branden en wordt op het display van het instrumentenpaneel een overeenkomstige melding weergegeven.

Activering

Bij het activeren gaat het controlelampje in het instrumentenpaneel uit en wordt op het display van het instrumentenpaneel een overeenkomstige melding weergegeven.

De ASR moet normaliter altijd zijn ingeschakeld. Het is zinvol het systeem alleen in bv. de volgende situaties te deactiveren:

Bij het rijden met sneeuwkettingen.

Bij het rijden in verse sneeuw of op een losse ondergrond.

Bij het "losschommelen" van de vastgereden wagen.

Elektronisch sperdifferentieel (EDS en XDS+)

Het EDS voorkomt het doordraaien van het betreffende wiel van de aangedreven as. Het EDS remt een van de eventueel doordraaiende wielen af en brengt de aandrijfkracht over op het andere aangedreven wiel. Daardoor wordt het rijden op een ondergrond met een verschillende grip onder de afzonderlijke wielen van de aangedreven as vergemakkelijkt.

Om te voorkomen dat het afgeremde wiel niet te heet wordt, schakelt het EDS automatisch uit. Zodra de rem is afgekoeld, wordt het EDS weer automatisch geactiveerd.

Het XDS+ is een uitbreiding op het elektronische sperdifferentieel (EDS). Het XDS+ reageert met een remingreep bij het binnenste wiel van de aangedreven as op de ontlasting van de wielen bij het snel rijden door bochten. Door het afremmen van de afzonderlijke wielen wordt het over- of ondersturen van de wagen voorkomen. Dat heeft een positieve uitwerking op de rijstabiliteit en bestuurbaarheid van de wagen.

Remassistent (HBA)

De HBA versterkt de remkracht en helpt de remweg te verkorten.

De HBA wordt geactiveerd door het zeer snel intrappen van het rempedaal.

Om de kortst mogelijke remweg te bereiken, moet het rempedaal krachtig ingetrapt blijven tot de wagen tot stilstand is gekomen.

Na het loslaten van het rempedaal wordt de werking van de HBA automatisch uitgeschakeld.

Bergwegrijhulp

Met de bergwegrijhulp (hierna systeem) is het mogelijk bij het wegrijden op hellingen de voet van het rempedaal naar het gaspedaal te verplaatsen zonder dat de wagen vanzelf omlaagrolt.

De wagen wordt nog ongeveer 2 seconden na het loslaten van het rempedaal door het systeem afgeremd.

Het systeem is actief vanaf een helling van 5% als het bestuurdersportier gesloten is. Het systeem is alleen actief bij het vooruit of achteruit wegrijden op een helling.

Multi Collision Brake (MCB)

De MCB helpt na een aanrijding door automatische remingrepen om de wagen te vertragen en te stabiliseren. Daardoor wordt het risico op een nieuwe aanrijding door ongecontroleerde wagenbewegingen verminderd.

De automatische remingrepen kunnen alleen plaatsvinden als aan de volgende basisvoorwaarden wordt voldaan.

Er is een frontale aanrijding geweest of een van opzij of van achteren, met een bepaalde hevigheid.

De botssnelheid was hoger dan circa 10 km/h.

De remmen, de ESC en andere noodzakelijke elektrische systemen blijven na de botsing gebruiksklaar.

Het gaspedaal wordt niet bediend.

Zie ook:

KIA Rio. Als de motor oververhit raakt
Als uw temperatuurmeter een te hoge temperatuur aangeeft, als u een vermogensverlies bespeurt of wanneer u luid kloppende of pingelende geluiden hoort, is de motor waarschijnlijk oververhit ...

KIA Rio. Rijden in de winter
De slechtere weersomstandigheden in de winter leiden tot meer slijtage en andere problemen. Volg onderstaande aanwijzingen om de problemen tijdens het rijden in de winter tot een minimum t ...

Auto's: