Auto's:

Renault Clio: Slepen: pechhulp - Praktische tips - Renault Clio - InstructieboekjeRenault Clio: Slepen: pechhulp

Vóór het slepen moet u altijd de stuurkolom ontgrendelen: voet op het koppelingspedaal, schakel de eerste versnelling in (hendel in stand N of R voor een auto met automatische transmissie), steek de card RENAULT in de kaartlezer en druk daarna twee seconde op de startknop van de motor.

Zet de hendel terug in neutraal (stand N voor een auto met automatische transmissie) De stuurkolom wordt ontgrendeld, de accessoires worden gevoed: u kunt de verlichting van de auto gebruiken (richtingaanwijzers, remlichten, enz.). 's Nachts moet de auto zijn verlicht.

Druk na het slepen twee keer kort op de startknop van de motor (risico van het ontladen van de accu).

Houd u altijd aan de wettelijke bepalingen inzake het slepen. Als u de trekkende auto bent, overschrijd dan niet het maximaal toegelaten aanhangergewicht van uw auto (raadpleeg de paragraaf "Massa's" in hoofdstuk 6).

Slepen van een auto met een automatische transmissie

Wanneer de motor niet draait, wordt de automatische transmissie niet meer gesmeerd; u kunt dan ook de auto het beste laten slepen met beide voorwielen van de grond (en niet de achterwielen) of op een plateau vervoeren.

Bij uitzondering, kunt u de auto laten slepen met de vier wielen op de grond, uitsluitend vooruit rijdend met de hendel in neutrale N stand en over een afstand van maximaal 50 km.

Haal de RENAULT card niet uit de lezer tijdens het slepen.

SLEPEN: pechhulp

Indien de selecteurhendel niet uit de stand P kan worden verzet als u het rempedaal indrukt, dan kunt u de hendel als volgt met de hand vrijzetten. Maak daarvoor de onderkant van de hendel los, steek daarna een gereedschap (onbuigzame stang) in de gleuf 1 en druk gelijktijdig op de knop 2 om de hendel te ontgrendelen.

Raadpleeg zo spoedig mogelijk een merkdealer.

SLEPEN: pechhulp

Gebruik uitsluitend de sleepogen voor 2 en achter 5 (nooit de aandrijfassen of enig ander deel van de auto).

Het sleepoog mag alleen gebruikt worden om de auto mee te slepen: het mag in geen geval gebruikt worden om de auto direct of indirect aan op te hijsen.

Bij stilstaande motor werken de stuur- en rembekrachtiging niet meer.

SLEPEN: pechhulp

Toegang tot de sleeppunten

Maak het kapje 4 of 6 los door een plat gereedschap (of de sleutel uit de RENAULT card) onder het kapje te steken.

Schroef het sleepoog 3 zo ver mogelijk vast: eerst met de hand en daarna met de wielsleutel of afhankelijk van de auto, met de hendel.

Gebruik uitsluitend het sleepoog 3 en de wielmoersleutel die zijn opgeborgen bij het gereedschap (raadpleeg de paragraaf "Gereedschap" in hoofdstuk 5).

  • Gebruik een starre sleepstang.

    Indien u een touw of kabel gebruikt bij het slepen (als dit wettelijk toegestaan is), moet de auto die gesleept wordt nog kunnen remmen.

  • De auto die gesleept wordt, moet te allen tijde bestuurbaar zijn.
  • Accelereer en rem gelijkmatig en zonder schokken om te voorkomen dat de auto beschadigen.
  • In alle gevallen, is het raadzaam om 25 km/u niet te overschrijden.
  • Duw de auto niet aan als de stuurkolom is vergrendeld.

 

Laat nooit gereedschap in de auto rondslingeren. Dit is gevaarlijk als u plotseling moet remmen.
Zie ook:

Mazda 2. Banden
Zorg er voor bij het trekken van een aanhanger dat de bandenspanning van alle banden overeenkomt met de voorgeschreven koude-bandenspanning, zoals aangegeven op de bandenspanningstabel welke zich ...

Renault Clio. Onderhoud van de binnenbekleding
Een goed onderhouden auto gaat langer mee. Daarom wordt aangeraden de binnenkant van de auto regelmatig te onderhouden. Een vlek moet altijd snel behandeld worden. Reinig de bekleding (ongeach ...

Auto's: