Auto's:

Renault Clio: Functie stop and start - Het rijden - Renault Clio - InstructieboekjeRenault Clio: Functie stop and start

Dit systeem zorgt voor een lager brandstofverbruik en vermindert de uitstoot van broeikasgassen.

Het systeem wordt automatisch ingeschakeld wanneer de auto begint te rijden. Tijdens het rijden zet het systeem de motor af (op stand-by) wanneer de auto stilstaat (file, voor een stoplicht enz.).

Omstandigheden waarbij de motor op stand-by wordt gezet

De auto heeft na de laatste stilstand gereden.

Voor auto's met automatische versnellingsbak:

De motor blijft op stand-by staan wanneer stand P inschakelt, of wanneer stand N inschakelt terwijl de parkeerrem is aangetrokken en het rempedaal wordt losgelaten.

Voor auto's met een handgeschakelde versnellingsbak:

In alle auto's gaat het waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel branden om u te waarschuwen dat de motor op stand-by staat.

De uitrustingen van de auto blijven in werking terwijl de motor stilstaat.

Wanneer de motor afslaat terwijl het systeem in werking is, moet u het koppelingspedaal volledig induwen om de motor weer te starten.

 

Rijd niet met de auto wanneer de motor op stand-by staat (het waarschuwingslampje wordt op het instrumentenpaneel weergegeven).

 

Voordat u uit de auto stapt, moet u het contact verbreken door de stopknop van de motor in te drukken (raadpleeg de paragraaf "Starten, stoppen van de motor").

Verhinderen dat de motor op stand-by wordt gezet

In bepaalde omstandigheden, zoals bij invoegen op een kruispunt, is het mogelijk de motor draaiende te houden om snel te kunnen starten.

Voor auto's met automatische versnellingsbak: laat de auto stilstaan en oefen slechts een lichte druk uit op het rempedaal Voor auto's met een handgeschakelde versnellingsbak: houd het koppelingspedaal ingedrukt

Stand-by uitschakelen

Voor auto's met automatische versnellingsbak:

Voor auto's met een handgeschakelde versnellingsbak:

Bijzonderheid: afhankelijk van de auto, brandt het controlelampje gedurende enkele seconden op het instrumentenpaneel als u het contact uitzet wanneer de motor op stand-by staat.

Voordat brandstof wordt getankt, moet de motor worden afgezet (en niet op stand-by worden gezet): u moet de motor afzetten door de stopknop van de motor in te drukken (raadpleeg de paragraaf "Starten, stoppen van de motor").

Omstandigheden waarbij de motor niet op stand-by wordt gezet

Onder bepaalde omstandigheden kan het systeem de motor niet op stand-by zetten.

Dit is het geval als:

Het controlelampje verschijnt op het instrumentenpaneel. Dit lampje waarschuwt u dat de motor niet in stand-by kan worden gezet.

Bijzondere gevallen

Als de bestuurder, terwijl de motor is afgezet (verkeersopstopping, stilstaan voor een stoplicht enz.), zijn gordel losmaakt of het bestuurdersportier opent, of uit zijn stoel komt, wordt het contact verbroken.

Om weer weg te rijden en het Stop and Startsysteem weer in te schakelen, drukt u op de startknop (raadpleeg de paragraaf "Starten, stoppen van de motor" in hoofdstuk 2).

Bijzonderheid van het automatisch weer starten van de motor Onder bepaalde omstandigheden kan de motor vanzelf weer starten om uw veiligheid en uw comfort te waarborgen.

Dat kan zich met name voordoen wanneer:

FUNCTIE STOP AND START

Inschakelen, uitschakelen van de functie

Druk de schakelaar 1 in om de functie uit te schakelen. De boodschap "Stop & start niet actief" verschijnt op het instrumentenpaneel en het controlelampje 2 in de schakelaar gaat branden.

Met nog een keer indrukken schakelt u het systeem weer in. De boodschap "Stop & start actief" verschijnt op het instrumentenpaneel en het controlelampje 2 in de schakelaar 1 dooft.

Bijzonderheid: als de motor op stand-by staat en op de schakelaar 1 wordt gedrukt, wordt de motor automatisch opnieuw gestart.

Het systeem wordt automatisch weer ingeschakeld bij elke vrijwillige start van het voertuig door het indrukken van de startknop (raadpleeg de paragraaf "Starten, stoppen van de motor" in hoofdstuk 2).

Storingen

Wanneer de boodschap "Stop & start controleren" op het instrumentenpaneel verschijnt en tegelijkertijd het controlelampje 2 in de schakelaar 1 oplicht, wordt het systeem uitgeschakeld.

Raadpleeg een merkdealer.

Als de functie Stop and Start is geactiveerd, kan in noodgevallen de motor opnieuw worden gestart door het koppelingspedaal in te drukken.

 

Voordat u uit de auto stapt, moet u het contact verbreken door de stopknop van de motor in te drukken (raadpleeg de paragraaf "Starten, stoppen van de motor").
Zie ook:

Mazda 2. Rem/koppelingsvloeistof
Controle van het niveau van de rem/koppelingsvloeistof WAARSCHUWINGLaat de remmen inspecteren als het niveau van de rem/koppelingsvloeistof laag is: Een laag niveau van de rem/ koppelings ...

Opel Corsa. Algemene informatie
Accessoires en modificaties van auto Wij raden u aan alleen gebruik te maken van originele onderdelen, accessoires en andere uitdrukkelijk door de fabriek voor uw autotype goedgekeurde onderd ...

Auto's: