Auto's:

Renault Clio: Elektronisch
stabiliteitsprogramma (ESC)
met onderstuurcontrole en
tractiecontrole - Hulp- en correctiesystemen tijdens het rijden - Het rijden - Renault Clio - InstructieboekjeRenault Clio: Elektronisch stabiliteitsprogramma (ESC) met onderstuurcontrole en tractiecontrole

Renault Clio / Renault Clio - Instructieboekje / Het rijden / Hulp- en correctiesystemen tijdens het rijden / Elektronisch stabiliteitsprogramma (ESC) met onderstuurcontrole en tractiecontrole

Elektronisch stabiliteitsprogramma ESC Dit systeem helpt u de controle over de auto te behouden in kritieke rijsituaties (uitwijken voor een obstakel, verlies van grip op de weg in een bocht, enz.).

De werking van het systeem Een opname-element in het stuurwiel registreert de richting waarin de bestuurder de auto wil laten rijden.

Andere opname-elementen in de auto registreren de werkelijke verplaatsingsrichting.

Het systeem vergelijkt de door de bestuurder gekozen richting met de werkelijke verplaatsingsrichting van de auto en corrigeert deze laatste door, indien nodig, de remmen van sommige wielen te laten werken en/of het motorvermogen aan te passen. Als het systeem is ingeschakeld, knippert het controlelampje op het instrumentenpaneel.

Onderstuurcontrole Dit verbetert de werking van het ESC bij sterk onderstuur van de auto (als de voorwielen hun grip verliezen).

Tractiecontrole Dit systeem helpt het slippen van de aangedreven wielen te beperken en de auto bij het wegrijden, accelereren of decelereren te controleren.

De werking van het systeem Met behulp van opname-elementen bij de wielen, meet en vergelijkt het systeem constant de snelheid van de aangedreven wielen en remt het deze af als ze doorslippen. Als een wiel neigt naar doorslippen, zorgt het systeem voor het afremmen van het betreffende wiel, totdat de snelheid van het wiel overeenkomt met de grip op de weg.

Het systeem reageert ook door het toerental van de motor aan te passen aan de hoeveelheid grip onder de wielen, onafhankelijk van de mate waarin het gaspedaal wordt ingedrukt.

Bij een storing Als het systeem een storing signaleert, verschijnt de boodschap "CONTROLEER ESC" op het instrumentenpaneel in combinatie met het oplichten van de controlelampjes en . In dit geval zijn het ESC en de tractiecontrole uitgeschakeld.

Raadpleeg een merkdealer.

Uitschakelen van de tractiecontrolefunctie In sommige situaties (rijden op een heel slappe ondergrond: bv. sneeuw, modder of rijden met sneeuwkettingen), kan het systeem de kracht van de motor verminderen om het doorslippen te beperken.

Zie ook:

Toyota Yaris. Zonnekleppen

Klap de zonneklep omlaag om deze in de vooruitgerichte stand te zetten. Klap de zonneklep omlaag, maak de klep los en draai deze naar de zijkant om de zonneklep in de zijdelingse stand ...

Mazda 2. Vernieuwen van de ruitenwisserbladen van de voorruit

Wanneer de ruitenwissers niet meer goed wissen, zijn de ruitenwisserbladen waarschijnlijk versleten of ingescheurd. Vervang ze in dat geval. OPGELET Probeer de ruitenwisserarm niet met de ...

Auto's: