Auto's:

KIA Rio: Zekeringen - Onderhoud - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Zekeringen

Zekeringen

❈ Links: Normaal Rechts: doorgebrand

Het elektrisch systeem van een auto is tegen overbelasting beveiligd door middel van zekeringen.

Deze auto heeft 2 (of 3) zekeringkasten, één in het zijpaneel aan bestuurderszijde en de andere(n) in de motorruimte en de bagageruimte.

Controleer de zekering van het desbetreffende circuit wanneer een bepaalde verlichting, accessoire of bedieningsorgaan niet werkt. Als een zekering is doorgebrand, is het element in de zekering gesmolten.

Controleer de zekeringkast aan bestuurderszijde wanneer het elektrisch systeem niet werkt.

Zet de motor uit en schakel alle elektrische systemen uit voordat u de zekering vervangt.

Neem voordat u een doorgebrande zekering vervangt de minkabel van de accu los.

Vervang een zekering altijd door een zekering met dezelfde stroomsterkte.

Als de vervangende zekering ook doorbrandt, duidt dit op een elektrische storing. Probeer het betreffende systeem niet te gebruiken en neem onmiddellijk contact op met een officiële Kia-dealer.

Er worden drie soorten zekeringen gebruikt: een plat type voor lagere stroomsterkte, een cartridge type en een multizekering voor hogere stroomsterktes.

WAARSCHUWING - Zekering vervangen

  • Vervang een zekering alleen door een zekering met dezelfde stroomsterkte.
  • Een zekering met een hogere capaciteit kan schade en mogelijk brand veroorzaken.
  • Vervang een zekering nooit door een draad of een stuk aluminiumfolie - ook niet als noodreparatie. Hierdoor kan het elektrische circuit overbelast raken, waardoor brand kan ontstaan.
  • Breng zelf geen wijzigingen aan aan de bedrading van de auto en breid de bedrading niet uit.

 

OPMERKING Verwijder een zekering niet met een schroevendraaier of een ander metalen voorwerp omdat hierdoor kortsluiting kan ontstaan, waardoor schade aan het elektrisch systeem kan worden veroorzaakt.

 

AANWIJZING

  • Zet bij het vervangen van een zekering het contact in stand "OFF", schakel alle elektrische apparaten uit en verwijder de minuspool van de accu.
  • Het daadwerkelijke label in de zekering-/relaiskast kan afwijken.

 

OPMERKING

  • Wanneer u een doorgebrande zekering of relais door een nieuw exemplaar vervangt, zorg er dan voor dat de nieuwe zekering of het nieuwe relais goed in de houder past Wanneer de zekering of het relais niet goed vastzit, kunnen de bedrading en de elektrische systemen van de auto beschadigd raken en mogelijk brand veroorzaken.
  • Verwijder geen zekeringen, relais of aansluitingen die zijn vastgezet met bouten of moeren.

    De zekeringen, relais of aansluitingen zijn mogelijk niet goed vastgezet, wat brand kan veroorzaken. Als zekeringen, relais of aansluitingen die zijn vastgezet met bouten of moeren zijn doorgebrand, adviseren we u contact op te nemen met een officiële Kia-dealer.

  • Plaats uitsluitend zekeringen of relais in de aansluitingen van de zekering/relais. Anders kunnen er problemen met de aansluiting of storingen aan het systeem ontstaan.
  • Steek geen schroevendraaiers of aftermarket bedrading in de aansluiting die alleen bedoeld is voor zekeringen en relais. Het elektrische systeem en de bedrading in het interieur van de auto kunnen beschadigd raken of doorbranden door kortsluiting.
  • Als u de draad aan het achterlicht rechtstreeks verbindt of de gloeilamp vervangt die boven het voorgeschreven vermogen zit voor het installeren van aanhangers, enz, dan kan het binnenste verbindingsblok verbranden.

 

OPMERKING Controleer visueel of de accukap goed gesloten is. Indien de accukap niet goed gesloten is, kunnen de elektrische delen schade oplopen door het binnendringen van vocht in het systeem.

 

AANWIJZING - Wanneer u nieuwe apparatuur inbouwt, kan de bedrading niet overal langslopen Als u de bedrading willekeurig aanlegt, kan dit gevaar opleveren door storingen en schade aan de prestaties van het voertuig.

Als u de bedrading willekeurig laat lopen, met name bij het inbouwen van AVN of een inbraakalarmsysteem, motorbediening op afstand, autotelefoon of -radio, kan er schade aan de auto of brand ontstaan.

 

AANWIJZING - Verbouwen verboden Probeer het voertuig op geen enkele manier te verbouwen. Dat is illegaal en kan de prestaties, levensduur en veiligheid van het voertuig aantasten. De garantie geldt ook niet voor problemen die veroorzaakt worden door verbouwen.

Wees u bewust van gevaren die horen bij het verbouwen van het voertuig met nieterkende elektrische apparaten (lamp, zwarte doos, elektrische apparatuur, diagnoseapparaat, communicatiesysteem, enz). Dit kan leiden tot een storing in het voertuig, schade aan de bedrading, ontlading van de accu, schade aan stekkers of brand.

 

AANWIJZING - Voorzorgsmaatregelen voor het tinten van ruiten Getint glas (vooral met een metaalhoudende laag) kan verbindingen of de radio-ontvangst verstoren en een storing veroorzaken aan het automatische verlichtingssysteem vanwege een overmatige verandering van de binnenverlichting van het voertuig. De gebruikte oplossing kan bovendien in elektrische of elektronische apparaten terechtkomen waardoor die verstoord raken en niet meer werken.
Zie ook:

Mazda 2. Camera en Sensoren
Vooruitrijcamera (FSC) De vooruitrijcamera (FSC) bespeurt rijstrookaanwijzingen en herkent koplampen, achterlichten en stadsverlichting tijdens het rijden in het donker. De volgende systemen ma ...

Skoda Fabia. Nooduitrusting
Plaatsing van verbanddoos en gevarendriehoek  afb. 266 Plaats van de verbanddoos en de gevarendriehoek - variant 1  afb. 267 Plaats van verbanddoos en gevarendriehoek - variant 2 ...

Auto's: