Auto's:

KIA Rio: Elektronische stuurbekrachtiging - Stuurwiel - Kenmerken van uw auto - KIA Rio - InstructieboekjeKIA Rio: Elektronische stuurbekrachtiging

KIA Rio / KIA Rio - Instructieboekje / Kenmerken van uw auto / Stuurwiel / Elektronische stuurbekrachtiging

De stuurbekrachtiging reduceert de benodigde stuurkracht door gebruik te maken van een elektromotor. Bij een niet-draaiende motor of bij een defecte stuurbekrachtiging blijft de auto bestuurbaar, maar is de benodigde stuurkracht veel groter.

De elektromotor die voor de bekrachtiging zorgt, wordt geregeld door een module die de elektromotor aanstuurt op basis van signalen over het stuurkoppel, de stand van het stuurwiel en de rijsnelheid.

Het sturen wordt zwaarder wanneer de rijsnelheid toeneemt en lichter wanneer de snelheid afneemt. Hierdoor hebt u een betere controle over het stuurwiel.

Indien u merkt dat onder normale omstandigheden het sturen van de auto zwaarder gaat dan normaal, dan adviseren wij u de stuurbekrachtiging door een officiƫle Kia-dealer te laten controleren.

AANWIJZING

De volgende symptomen kunnen zich tijdens normaal gebruik voordoen:

 • Het waarschuwingslampje EPS brandt niet.
 • Het draaien van het stuurwiel gaat zwaarder direct nadat het contact in stand ON is gezet. Dat gebeurt als het EPS-systeem een zelfdiagnose uitvoert. Als de zelfdiagnose is voltooid, gaat het draaien aan het stuurwiel weer net zo licht als anders.
 • Er kan een klikkend geluid hoorbaar zijn van het EPS-relais na het in stand ON of LOCK zetten van het contact.
 • Het geluid van de elektromotor is mogelijk hoorbaar als de auto stilstaat of met lage snelheid rijdt.
 • Als de elektronische stuurbekrachtiging niet goed werkt, gaat het waarschuwingslampje in het instrumentenpaneel branden. De controle over het stuurwiel kan afnemen of de stuurreactie kan abnormaal zijn.

  We adviseren u contact op te nemen met een officiƫle Kia-dealer.

 • De benodigde stuurkracht neemt toe als het stuurwiel voortdurend wordt gedraaid wanneer de auto niet in beweging is. Na een paar minuten gaat het draaien aan het stuurwiel echter weer net zo licht als anders.
 • Als u het stuurwiel verdraait bij lage temperatuur, kan een afwijkend geluid hoorbaar zijn. Dit geluid stopt zodra de bedrijfstemperatuur wordt bereikt.

  Dit is een normaal verschijnsel.

 • Als het laadstroomcontrolelampje brandt of de accuspanning laag is (als de dynamo (of accu) niet goed werkt of defect is), kan het stuurwiel zwaarder gaan draaien, omdat dan de bekrachtiging mogelijk niet goed werkt.
Zie ook:

Toyota Yaris. Voordat u gaat rijden
Vloermat Gebruik alleen vloermatten die speciaal zijn ontworpen voor auto's van hetzelfde model en modeljaar als uw auto. Bevestig ze op de juiste wijze op de vloerbedekking. 1. Steek de klemhaken ...

Renault Clio. Renault card: algemene informatie
Ontgrendelen van alle portieren. Vergrendelen van alle portieren. Op afstand inschakelen van de verlichting. Vergrendelen/ontgrendelen van de bagageruimte. Geïntegreerde sleutel. ...

Auto's: