Auto's:

Fiat Punto: Rijhulpsystemen - Veiligheid - Fiat Punto - InstructieboekjeFiat Punto: Rijhulpsystemen

iTPMS (indirect Tyre Pressure Monitoring System)

(voor bepaalde versies/markten)

Het voertuig kan uitgerust zijn met het iTPMS (indirect Tyre Pressure Monitoring System) dat via de wielsnelheidsensoren de toestand van de bandenspanning controleert.

Het systeem waarschuwt de bestuurder als een of meer banden leeg zijn met een continu knipperend waarschuwingslampje en speciale berichten op het display. Als slechts een band leeg is, kan het systeem aangeven om welke band het gaat: het wordt in elk geval aanbevolen om de spanning van alle vier de banden te controleren. Deze aanduiding wordt ook weergegeven nadat de motor wordt afgezet en weer gestart wordt, zolang de resetprocedure niet wordt uitgevoerd.

Resetprocedure Het iTPMS-systeem heeft een "inleerfase" nodig (met een duur die afhangt van de rijstijl en de wegomstandigheden: bij optimale omstandigheden wordt gereden op een rechte weg met 80 km/h gedurende minstens 20 minuten) die begint wanneer de resetprocedure wordt uitgevoerd.

De resetprocedure moet worden uitgevoerd:

Werkingscondities Het systeem is actief bij snelheden van meer dan 15 km/h.

In enkele situaties, zoals sportief rijden, bijzondere omstandigheden van het wegdek (bijv. ijs, sneeuw, onverharde wegen), kan de signalering vertraagd worden of kan het gelijktijdige spanningsverlies van meer dan één band slechts gedeeltelijk gedetecteerd worden.

Onder speciale omstandigheden (bijv.

voertuig asymmetrisch beladen aan één kant, trekken van een aanhanger, beschadigde of versleten band, montage van het noodreservewiel, gebruik van de "Fix&Go Automatic" kit, gebruik van sneeuwkettingen, verschillende banden op de assen gemonteerd) kan het systeem onjuiste indicaties geven of tijdelijk uitgeschakeld worden.

Als het systeem tijdelijk uitgeschakeld is, knippert het waarschuwingslampje ongeveer 75 seconden en blijft daarna vast branden; tegelijkertijd wordt op het display een speciaal bericht weergegeven.

Deze aanduiding wordt ook weergegeven na het afzetten en opnieuw starten van de motor, als de correcte bedrijfsomstandigheden niet hersteld worden.

BELANGRIJK

Als het systeem een spanningsafname van een bepaalde band aangeeft, wordt geadviseerd om de spanning van alle vier de banden te controleren.

iTPMS ontslaat de bestuurder niet van de verplichting om de bandenspanning elke maand te controleren en mag niet beschouwd worden als een systeem dat het onderhoud of de veiligheid vervangt.

De bandenspanning moet bij koude banden gecontroleerd worden. Als de bandenspanning om welke reden dan ook bij warme banden moet worden gecontroleerd, dan mag de spanning niet worden verlaagd, ook wanneer de gemeten waarde hoger is dan de voorgeschreven spanningswaarde.

Controleer de bandenspanning nadien nogmaals bij koude banden.

Het iTPMS-systeem waarschuwt niet bij een plotselinge afname van de bandenspanning (bijvoorbeeld bij een klapband). Breng in dergelijke gevallen het voertuig tot stilstand en voorkom bruuske stuurbewegingen.

Het systeem waarschuwt alleen dat de bandenspanning laag is: het is niet in staat om de banden op te pompen.

Een te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik, verkort de levensduur van het loopvlak en kan het vermogen om de auto op veilige manier te besturen beïnvloeden.

Zie ook:

Toyota Yaris. Fleshouders
■Bij gebruik van de fleshouders Sluit de kap als er een fles wordt opgeborgen. De fles kan mogelijk niet worden opgeborgen als gevolg van de grootte of vorm ervan. WAARSCHUWING&# ...

Mazda 2. Interieurverlichting
OPMERKING Laat wanneer de motor stop staat de verlichting niet gedurende langere tijd branden. Anders bestaat de kans dat de accu uitgeput raakt. Plafondlampen Schakelaarstand ...

Auto's: