Auto's:

Toyota Yaris: Velgen - Zelf uit te voeren onderhoud - Onderhoud en verzorging - Toyota Yaris - InstructieboekjeToyota Yaris: Velgen

Als een velg verbuigingen of scheuren vertoont of erg gecorrodeerd is, moet deze vervangen worden. Anders kan de band van de velg raken of kan de auto moeilijk beheersbaar worden.

Keuze van velg

Let er bij het vervangen van velgen op dat deze hetzelfde draagvermogen, dezelfde diameter, velgbreedte en ET-waarde* hebben.

Vervangende velgen zijn verkrijgbaar bij een erkende Toyota-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

*: "Offset" is de gebruikelijke term.

Toyota adviseert u het volgende niet te gebruiken:

Voorzorgsmaatregelen met betrekking tot lichtmetalen velgen (indien aanwezig)

■Bij het verwijderen van de wieldop (auto's met stalen velgen en bandenreparatieset)

Verwijder de wieldop met een wieldopclip.

■Wanneer velgen worden vervangen (auto's met bandenspanningswaarschuwingssysteem) De velgen van uw auto zijn uitgerust met bandenspanningssensoren en -zenders (behalve het reservewiel [inclusief compact reservewiel]) voor het bandenspanningswaarschuwingssysteem, dat in een vroegtijdig stadium waarschuwt als de bandenspanning te laag wordt. Bij het vervangen van velgen moeten er bandenspanningssensoren en -zenders worden geplaatst.

WAARSCHUWING

■Vervangen van velgen

 • Gebruik alleen de in deze handleiding aanbevolen maat velgen en banden.

  Een andere maat kan resulteren in een slechtere controle over de auto.

 • Gebruik nooit een binnenband bij een poreuze velg die ontworpen is voor een tubeless band. Als u dat wel doet, kan dat leiden tot een ongeval waarbij ernstig letsel kan ontstaan.

■Plaatsen van wielmoeren

 • Plaats de wielmoeren met de schuine kant naar het wiel toe. Als de wielmoeren worden geplaatst met de schuine kant van het wiel af, kan de velg scheuren waardoor het wiel tijdens het rijden kan losraken. Dit kan leiden tot een ongeval, met ernstig letsel als gevolg.
 • Breng nooit olie of vet aan op de wielbouten of -moeren.

  Door het gebruik van olie of vet worden de wielmoeren mogelijk te vast aangedraaid waardoor de bouten of de velg beschadigd kunnen raken.

  Daarnaast kunnen de wielmoeren loslopen en de wielen losraken, wat kan leiden tot een ongeval met ernstig letsel als gevolg. Verwijder olie of vet van de wielbouten of wielmoeren.

■Gebruik van beschadigde velgen niet toegestaan Gebruik geen gescheurde of vervormde velgen.

Als u dat wel doet, kan er tijdens het rijden lucht uit de band ontsnappen, waardoor een ongeval zou kunnen ontstaan.

 

OPMERKING

■Vervangen van bandenspanningssensoren en -zenders (auto's met bandenspanningswaarschuwingssysteem)

 • Omdat het repareren of vervangen van een band invloed kan hebben op de bandenspanningssensoren en -zenders, adviseren we u deze werkzaamheden uit te laten voeren door een erkende Toyota-dealer of hersteller/ reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige. Ga ook voor de aanschaf van bandenspanningssensoren en -zenders naar een erkende Toyota-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.
 • Gebruik voor uw auto alleen originele Toyota-velgen.

  Bij niet-originele velgen kan niet worden gegarandeerd dat de bandenspanningssensoren en -zenders goed werken.

Zie ook:

KIA Rio. Interieurfilter
A: Gerecirculeerde lucht B: Buitenlucht C: Interieurfilter D: Aanjager E: Verdamper F: Kachelradiateur Het interieurfilter, dat achter het dashboardkastje is gemonteerd, filtert de luc ...

Opel Corsa. Starten en bediening
Nieuwe auto inrijden Rem tijdens de eerste ritten niet te krachtig. Bij de eerste rit kunnen was- en oliedampen van het uitlaatsysteem rookvorming veroorzaken. Parkeer de auto na de eerste ...

Auto's: